13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTur de forță actoricesc la BIEFF: Cate Blanchett, 13 roluri în...

Tur de forță actoricesc la BIEFF: Cate Blanchett, 13 roluri în același film

Conceput inițial ca instalație video, “Manifesto”, semnat de artistul vizual german Julian Rosefeldt, a circulat în galerii și muzee prestigioase din întreaga lume.

Sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului Român, va avea loc, în cadrul Galei BIEFF, proiecția filmului “Manifesto”, în care Cate Blanchett interpretează 13 personaje diferite într-un impresionant tur de forță artistic.

Vizionarea de sâmbătă va fi urmată de o alta, duminică, de la ora 17.30, la același cinematograf. Conceput inițial ca instalație video, “Manifesto”, semnat de artistul vizual german Julian Rosefeldt, a circulat în galerii și muzee prestigioase din întreaga lume. Anul acesta și-a început cu succes cariera în circuitul festivalurilor de film, fiind proiectat în premieră internațională în selecția oficială a festivalurilor de la Sundance și Rotterdam. 

Punând în discuție rolul și responsabilitatea artistului în societatea de azi, filmul este o revizitare din perspectivă contemporană a câtorva dintre cele mai semnificative manifeste artistice ale secolului 20. Îndreptându-și atenția asupra scrierilor suprarealiștilor, dadaiștilor, futuriștilor, constructiviștilor, ale Dogma 95 și ale altor mișcări care au revoluționat istoria artei, “Manifesto” dez-văluie semnificația politică extrem de actuală a acestor statement-uri avangardiste anti-establishment – pe care artiștii le-au compus cu pasiune și convingere cu ani în urmă – prin interpretarea lor de către personaje feminine (toate jucate de Cate Blanchett) în diverse contexte ale prezentului.

Conceptual și netradițional

Conform prestigioasei publicații Variety, „Manifesto e un film de artă în cel mai adevărat sens al cuvântului: conceptual ca natură, netradițional în formă și complet misterios ca atmosferă. Ceea ce puțini ar fi anticipat de la acest experiment este modul în care o colecție de dogme de multe ori contradictorii reprezintă o așa de bogată sursă de inspirație pentru cei cu viziune artistică progresivă (…), stimulând spectatorul să ia poziție și să-și definească propria estetică”. Subliniind și complexitatea interpretării lui Cate Blanchett, publicația The New York Times crede că, „dacă în lumea artei s-ar acorda Oscaruri, Cate Blanchett ar trebui să fie câștigătoare, pentru adevăratul tur de forță pe care îl face interpretând rolurile din Manifesto”.  

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă