13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalUn film tulburător despre războiul din Cecenia

Un film tulburător despre războiul din Cecenia

Pelicula „Căutarea“, în regia și după un scenariu de Michael Hazanavicius, care a primit premiul Oscar pentru „The Artist“, este o poveste emoţionantă despre războiul din Cecenia. Filmul va avea premiera în România pe 19 decembrie. „Căutarea“ are în prim-plan patru personaje care ajung victime colaterale în conflictul din Cecenia anului 1999. Patru destine diferite care ajung să fie marcate de dezastrele războiului.

Văzându-şi părinţii omorâţi de soldaţii ruşi pe uliţa din sat, un băieţel cecen fuge şi se alătură valului de refugiaţi. Astfel, ajunge să o întâlnească pe Carole, şefa misiunii UE în regiune, şi, cu ajutorul ei, reușește să ia viața de la capăt. În tot acest timp, sora sa mai mare, care a supravieţuit miraculos masacrului, îşi caută fratele printre miile de refugiaţi ceceni. Cel de-al patrulea personaj este Kolia, un tânăr recrut din armata rusă în vârstă de numai 20 de ani, care este complet depăşit şi, ulterior, complet transformat de război.

”Căutarea” este un remake după filmul omonim american regizat de Fred Zinnermann în 1948. Evident, în filmul original acţiunea nu avea loc în Cecenia, ci în Germania de după al doilea război mondial.

Michael Hazanavicius spune că ideea acestui film i-a venit în 2004, în timp ce era coscenaristul şi coproducătorul unui documentar pentru televiziune, ”Rwanda: History of a Genocide”. Unul dintre cei patru regizori (Raphäel Glucksmann) era fiul lui André Glucksmann, unul dintre puţinii intelectuali francezi care au încercat pe atunci să alerteze opinia publică în legătură cu evenimentele tragice din Cecenia. În plus, una dintre cunoştinţele lui Hazanavicius din Rwanda i-a retrimis acestuia un mail care se termina cu o frază ce l-a marcat pe regizor: “… Şi, mai mult decât filme documentare, avem nevoie de filme reale, filme care să spună povestea a ceea ce se întâmplă aici, pentru ca lumea să înţeleagă”.

“Am vrut să fac un film despre Cecenia, nu în ultimul rând pentru a contracara teoria absurdă cum că toţi cecenii sunt nişte terorişti”, spune Hazanavicius. “Încă mă mai gândeam cum să abordez povestea, când cineva mi-a arătat «The
Search» făcut de Fred Zinnermann, în 1948.” Filmul din 1948 spunea povestea unui băieţel de 9 ani, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz, care, la finele războiului, fuge din tabăra de refugiaţi şi ulterior este căutat de mama sa prin toată Europa. “După ce am văzut acest film minunat am fost convins că drama este cea mai potrivită abordare pentru filmul meu”, spune regizorul francez.

Anul acesta, pelicula a fost proiectată în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Cannes şi a avut premiera internaţională la Toronto. Filmul a rulat în avanpremieră în deschiderea Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (24-30 octombrie), în prezenţa regizorului Michael Hazanavicius şi a actriţei din rolul principal, Bérénice Bejo.

Regizorul francez Michael Hazanavicius a devenit celebru pentru ”The Artist”, câștigătorul Oscarului pentru “Cel mai bun film” în 2011, și a încă patru premii Oscar (“Cel mai bun actor în rol principal” – Jean Dujardin, “Cel mai bun regizor”, “Cele mai bune costume”, “Cea mai bună coloană sonoră originală”). În momentul de faţă, ”The Artist”, film alb-negru mut, are nu mai puţin de 154 de premii şi 130 de nominalizări.

Hazanavicius este, de altfel, singurul cineast francez al cărui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. El şi Roman Polanski sunt singurii regizori francezi care au primit premiul Oscar pentru “Cel mai bun regizor”.

Înainte de „The Artist“, Hazanavicius a regizat două parodii la filmele cu spioni. Prima este ”OSS 117: Cairo, Nest of Spies” (2006), un succes de box office în Franţa (peste 2.000.000 spectatori), cu Jean Dujardin şi Bérénice Bejo, distribuit şi în România. Apoi, doi ani mai târziu, continuarea sa: ”OSS 117: Lost in Rio (2009)”, de asemenea un film foarte bine primit de public.

Actriţa Bérénice Bejo este cunoscută pentru rolul feminin din „The Artist“, filmul aducându-i, pe lângă cel mai important premiu, şi alte nominalizări la Oscar, Globurile de Aur şi BAFTA pentru “Cea mai bună actriţă în rol secundar”. În România aţi văzut-o anul trecut, exact pe vremea aceasta, în comedia ”Domnişoara populară” (2012), adusă de Independenţa Film.

În filmul ”Căutarea”, Bérénice Bejo joacă rolul unei activiste pentru drepturile omului care trage un semnal de alarmă asupra atrocităţilor comise în conflictul ruso-cecen din 1999.

Bérénice Bejo este soţia cineastului Michael Hazanavicius. Ea este născută în Buenos Aires şi stabilită în Franţa împreună cu familia, din cauza dictaturii militare din Argentina acelei perioade. El este născut în Franţa, la Paris, însă originile sale sunt în Lituania.

”Căutarea” s-a filmat la Tbilisi, Georgia, fiind vorbit în patru limbi: franceză, engleză, rusă și cecenă. Bugetul filmului a fost de 22 milioane de euro.

Producătorul Thomas Langmann spune despre cea de-a doua colaborare cu Michael Hazanavicius: “După «The Artist», am simţit dorinţa, ca producător, să prelungim cumva experienţa extraordinară şi să-i ofer lui Michael mijloacele de a face încă un film, puternic şi ambiţios, precum «Căutarea». (…) Trecând de la un film alb-negru mut la unul profund uman, vorbit în 4 limbi, pe un subiect extrem de actual, eu am considerat proiectul ca fiind faza a doua în colaborarea dintre mine şi Michael Hazanavicius.”

Cele mai citite

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...

Abdallah, suspendat șase etape pentru intrarea horror asupra lui Benzar

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal l-a suspendat șase etape pe atacantul Hakim Djamel Abdallah, de la Dinamo Bucureşti, pentru cartonaşul roşu...

Un atac rus cu bombe aeriene în orașul ucrainean Dergaci a rănit șase copii și un adult

Şase copii şi un adult au fost răniţi joi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă