8.9 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăInternaționalUNATC anunță Workshopul CINETic - generare a muzicii în timp real printr-o...

UNATC anunță Workshopul CINETic – generare a muzicii în timp real printr-o interfață BCI de tip EEG

Joi, 17 martie, ora 18.00, la Universitatea Spiru Haret Facultatea de Psihologie și Științele Educației, va avea loc workshopul cu titlul “CINETic – generare a muzicii în timp real printr-o interfață BCI de tip EEG”, desfășurat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” București.

În cadrul workshopului se va prezenta modalitatea de funcționare a unei interfeței BCI (Brain Computer Interface) dezvoltată de Grigore Burloiu,  asistent de cercetare al CINETic, în colaborare cu Alexandru Berceanu, directorul adjunct al proiectului CINETic. În cadrul workshopului, interfața va fi utilizată în timp real pentru generarea de sunet prin monitorizarea unui subiect și se vor exemplifica modalitățile de lucru ale algoritmilor. Muzica este generată atât prin sonificarea EEG-ului (Electroencefalogramă) în mod direct, cât și prin realizarea unor analize în timp real ale semnalului monitorizat, inclusiv prin algoritmi de predicție a stării emoționale a subiectului monitorizat, precum analiza valenței în spectrul alfa.

Proiectul Interfața a presupus o cercetare interdisciplinară în domeniul neuro-cognitiv, muzică-programare și arte performative și a fost dezvoltat în cadrul centrului CINETic al UNATC și produs de dramAcum.

În cadrul workshopului va fi prezentat proiectul CINETic și rezultatele acestuia materializate în cadrul proiectului Interfața 3, o atenție deosebită având Laboratorul de Dezvoltare Psihologică prin Experiențe Imersive. Workshopul va fi urmat de un think tank ce va avea loc la sediul CINETic (str. Tudor Arghezi, nr. 3B, în spatele Teatrului Național București), eveniment dedicat dezvoltării de parteneriate și proiecte interdisciplinare între domeniile neuro-cognitiv, psihologie, arte performative.

Informații suport

Alexandru Berceanu, director adjunct al CINETic, este regizor independent și manager cultural. A montat numeroase spectacole în teatre independente și de stat, distinse cu premii naționale și internaționale. Pornind de la interesul pentru dramaturgia nouă și extinderea ariilor de expresie perforamativă, Alexandru Berceanu colaborează la proiecte interdisciplinare în domeniul vizual precum Instalația subversivă și sumbmersivă 1958-1958 sau romanul grafic Mickey pe Dunăre. Alexandru Berceanu este membru al dramAcum.

În prezent este doctorand al Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru, cu subiectul "Violenţa în artele Performative, de la Putere Hipnotică la responsabilitate socială”, coordonator prof. Dr. Miruna Runcan. Spectacolul interfața 3, a concretizat interesul pentru  domeniul neuro-cognitiv, în cadrul spectacolului generându-se  muzică în timp real și controlându-se luminile  pornind de la  EEG monitorizat.

Grigore Burloiu, asistent de cercetare al CINETic, este doctorand la Facultatea de Electronică Telecomunicații și IT a UPB din octombrie 2013, unde cercetează strategii de augmentare a reprezentațiilor muzicale în timp real. A desfășurat un stagiu de cercetare la IRCAM în Paris, și a elaborat un program de studiu de laborator la nivel de master pe care îl îndrumă începând din 2013. Subiectul acestuia este dezvoltarea de software în domeniile creative, cu accent pe partea muzicală, folosind limbaje precum Supercollider, C++/OpenFrameworks și în special Max/MSP.

CINETic

Centrul Interanțional de Educație în Tehologii Inovativ Creative înființat în cadrul proiectului Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București (UNATC) a început în data de 28 iunie 2014 derularea proiectului „Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Creative – CINETic”.

Proiectul a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educației Naționale în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE). 

Valoarea totală a proiectului este de 39.546.495 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 35.000.000 lei, aproximativ 8 milioane de euro,  fiind asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională  și din Bugetul Național.

Obiectivul proiectului l-a constituit înființarea Centrului Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, cu 6 laboratoare de cercetare dotate cu 10 linii complexe de echipamente de cercetare științifică și 10 tehnologii inovativ – creative de vârf în domeniul audiovizualului și al neruoștiințelor. 

Cele mai citite

Roberta Metsola: Tbilisi, te auzim! Te vedem

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat, marţi, sprijinul pentru poporul georgian, într-o postare pe reţelele de socializare, potrivit actualitate.org. Roberta Metsola, mesaj pentru georgieni:...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...
Ultima oră
Pe aceeași temă