11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalVIDEO: ”De ce eu?” - Un film despre drama fostului procuror Cristian...

VIDEO: ”De ce eu?” – Un film despre drama fostului procuror Cristian Panait

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, intitulat ”DE CE EU?”,  inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, te pune pe gânduri de la prima până la ultima scenă.

Echipa a început să lucreze la film în 2007. S-a întrerupt munca la producție, în 2012 s-a reluat ce mai era de făcut, iar în 27 februarie 2015 va fi lansat oficial în cinematografele din România, după mai multe vizionări la festivaluri internaționale, precum Berlinale 2015.

Cristian Panduru/Cristian Panait este jucat de actorul de teatru Emilian Oprea. Procurorul Codrea este jucat de actorul Mihai Constantin. Andreea Vasile este Dora. Pentru cei ce nu o mai stiu, Andreea Vasile este personajul feminim din prima editie BIG BROTHER. 

Dan Condurache îl interpretează pe procurorul Iustin Petrut/Picioruș, Alin Florea procurorul Bogdan Leca/LELE, Liviu Pintileasa este Ionuț/ Victor PONTA, iar Mihai Smarandache joaca rolul unui prieten de-al lui Panait. Chiar dacă filmul este în principiu o ficțiune bazată pe fapte reale, chiar dacă 90% dintre personajele din situația reală au numele schimbate în film, pelicula te tulbură pentru că scenele care contează s-au filmat exact în locurile în care a trăit și Cristian, iar terasa de unde s-a aruncat în gol apare și în film.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele. Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și este înghițit de dosar.

Filmul te tulbură pentru că scoate la lumină o Românie pe care nu-ți era dor să o vezi, dar care e acolo, iar finalul filmului nu-ți va aduce răspunsurile căutate, ci îți va genera și mai multe întrebări.

 .

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă