6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalOSCAR 2015: Imitation Games - Enigma din spatele codurilor mașinii ENIGMA

OSCAR 2015: Imitation Games – Enigma din spatele codurilor mașinii ENIGMA

OSCAR 2015: IMITATION GAMES – Un joc de cuvinte încrucișate, un joc enigmatic de cuvinte încrucișate. Dincolo de povestea construită pe conflictul dintre Marea Britanie, de partea Aliaților și Germania Nazistă, guvernată de Adolf Hitler, dincolo de misterul care a învăluit o lume întreagă din jurul mașinii Enigma, se ascunde o poveste mult mai profundă. Pentru că de multe ori, în spatele unor oameni despre care nu-ți imaginezi nimic se ascund lucruri și idei de neimaginat.  Este practic motto-ul intrinsec al filmului, pentru că fiecare om e o enigmă, fiecare om comunică un mesaj dar simte diferențiat, toți ne ascundem după coduri, însuși banala conversație e un sistem de codificare și decodificare potrivit lui Roman Jakobson, un lingvist rus.

Mai mult decât atât, producția Imitation Games este un film care vorbește despre oameni și despre prejudecăți. Despre cât de mult greșim când privim la cei din jurul nostru prin orizontul nostru limitat de etichete.Toți avem pattern-uri diferite de gândire, gusturi diferite, emoții diferite. 

E acel gen de film care te cutremură, care a meritat aplaudat pentru că vorbește la modul intens despre OAMENI, despre oameni care fac lucruri incredibile. Este povestea primului calculator, primului sistem logic de calcule de formule criptografice și despre cea mai misterioasă mașină construită vreodată, mașina Enigma.

Mașina Enigma este numele unei familii de mașini electromecanice criptografice cu rotoare utilizate pentru a genera cifruri pentru criptarea și decriptarea de mesaje secrete. Enigma a fost folosită comercial de la începutul anilor 1920, fiind adoptatムși de armatele și serviciile guvernamentale, cel mai celebru caz fiind cel al Germaniei naziste.

Au fost produse, de-a lungul timpului, o varietate de modele diferite de Enigma, dar modelul armatei germane, Wehrmacht Enigma, este versiunea cel mai adesea studiatムși cea mai complex criptată. Mașina este dotatムcu o tastaturムprin care se introduce textul clar simbol cu simbol, iar la capăƒtul celălalt (imprimantムsau tablou cu becuri) rezultムsimbolurile criptate. Acestea sunt calculate în funcție de starea rotoarelor (care se actualizează cu fiecare tastムapăsatăƒ), rotoare care controleazムtraseele care generează coduri.

În realitate, existau 26 de lămpi, taste, prize și cablaje în interiorul rotoarelor. Curentul trecea de la baterie prin comutatorul bidirecțional de litere spre tabloul de prize. Tabloul de prize permite recablarea conexiunilor între tastatură și roata fixă de intrare. Apoi, curentul trecea prin priza —neutilizată, deci închisă—prin roata de intrare , prin cablajele celor trei (în cazul Wehrmacht Enigma) sau patru (în cazul variantelor Kriegsmarine M4 sau Abwehr) rotoare  și intră în reflector . Reflectorul trimitea curentul înapoi, pe o cale diferită, prin rotoare  și roata de intrare, și apoi prin priza S conectată cu un cablu la priza D, și la un alt comutator bidirecțional care aprinde lampa.

Am simtit nevoia sa adaut aceste informatii si sa va arat aceste schite si desene ca sa intelegeti cat de complexa a fost munca lui Turing pentru a reusi sa sparga codul masinii enigma.

Imitation Games – e un film cerebral și emoționant în același timp. Turing a reușit să salveze peste 14 milioane de vieți și a scurtat războiul cu doi ani doar pentru că a reușit să spargă codul ENIGMA și asta, paradoxal, fără să știe o boabă de germană în afară de Heil Hitler.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă