20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalVIDEO+FOTO. Concert simfonic rus, în ruinele de la Palmira. Demonstraţie de prietenie...

VIDEO+FOTO. Concert simfonic rus, în ruinele de la Palmira. Demonstraţie de prietenie sau de forţă?

Un cunoscut maestru rus, Valeri Gergiev, a dirijat un concert între ruinele din Palmira, Siria, care au fost recuperate din mâinile Grupului Islamic în martie, scrie BBC.Gergiev, care este și un susţinător al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a aflat la pupitrul Orchestrei Simfonice Marrinski, din St.Petersburg, care a evoluat la Teatrul Roman din Palmira. În iulie anul trecut,  în același loc, Statul Islamic făcea execuţii în vechiul teatru. 

Citeşte şi Palmira, înainte şi după cele 10 luni de ocupaţie ISIS

Sub bagheta maestrului rus, orchestra a interpretat piese de Johans Sebastian Bach, Sergei Prokofiev şi Rodion Schendrin, în faţa unei mulţimi de soldaţi ruşi, miniştri şi jurnalişti.

Imaginile din concert, difuzate de televiziunea rusă de stat, erau întrerupte de fotografii ale acţiunilor militare, demostrând sprijinul oferit de armata rusă forţelor guvernamentale siriene, atunci când acestea luptau să elibereze Palmira de militanţii ISIS.

Maestrul Gergiev a fost până de curând dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Londra, iar acum este director muzical al Orchestrei Filarmonice din Munchen. În 2014, el l-a susţinut pe preşedintele rus în ceea ce priveşte anexarea Crimeei. În 2008, a susţinut un concert în capitala Osetiei de Sud, când Rusia şi Georgia se luptau pentru acest teritoriu. Maestrul a descris concertul din Palmira drept un protest împotriva barbarismului şi violenţei demonstrate de militanţii Statului Islamic, care au folosit amfiteatrul roman al oraşului pentru a executa prizonieri.

De asemenea, unul dintre soliştii concertului de la Palmira a fost violoncelistul Sergei Roldugin, un prieten al lui Putin, care a fost numit de curând drept proprietarul companiilor off-shore din dosarele Panama. El a negat că ar fi făcut vreo ilegalitate.

Putin, mesaj de la concert 

Şi preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat audienţei la concert, printr-un mesaj video, transmis de la locuința sa de la Marea Neagră, din Soci. El a numit terorismul „o infecţie” de care lumea trebuie să se vindece şi a spus că este „surprinzător” chiar faptul că acest concert a putut avea loc.

„Acţiunea de astăzi a însemnat inconvenienţe majore şi pericole pentru toţi, pentru că vă aflaţi într-o ţară în plin război, aproape de locuri în care ostilităţile încă se desfăşoară. Pentru asta a fost nevoie de o tărie deosebită şi de mult curaj din partea voastră a tuturor.”

Reacția Marii Britanii

Totuşi, secretarul britanic de stat însărcinat cu afacerile externe, Philip Hammond, spune că acest concert a fost „o încercare nesărată de a distrage atenţia de la continua suferinţă a milioanelor de sirieni. A demonstrat că nu există limite pe care regimul să nu le treacă.”

Ce a urmărit, de fapt, Rusia prin concert 

Analistul BBC Steve Rosenberg a explicat că, prin organizarea acestui concert în ruinele de la Palmira, Rusia a vrut să arate lunii că are o contribuţie pozitivă în Siria: aducând pace şi stabilitate acestei ţării iar, în cazul Palmirei, salvând o moştenire istorică din patrimoniul UNESCO. Moscova speră ca imaginile cu muzicienii ei în Siria să întărească mesajul că Rusia este o forţă a binelui.

Dar oficialii din Occident rămân circumspecţi în ceea ce priveşte intenţiile Rusiei. Moscova a fost acuzată că nu a făcut tot ce putea pentru a ţine în frâu forţele guvernamentale siriene. Ruşii neagă acuzaţiile şi susţine că SUA că nu şi-au folosit influenţa pe lăngă opoziţia siriană pentru a opri luptele.

Citeşte şi Imaginile dezastrului: situl istoric Palmira, după zece luni de ocupaţie IIS

Statul Islamic a distrus numeroase monumente din Palmira, în timpul ocupaţiei de 10 luni. Temple de peste 2.000 de ani vechime şi turnuri funerare au fost transformate în ruine. Grupul jihadist, care a demolat şi câteva situri pre-islamice din Irak, consideră că astfel de structuri sunt idolatrice.Deşi unele monumente au fost distruse, multe situri istorice au fost lăsate neatinse.

 

 

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă