10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalYefim Bronfman, un virtuoz al pianului

Yefim Bronfman, un virtuoz al pianului

Astăzi, la Sala Palatului, la ora 19.30,  va concerta Orchestra Staatskapelle din Dresda, avându-l la pupitru pe Christian Thielemann și pe Yefim Bronfman la pian.

Yefim Bronfman e considerat unul dintre cei mai virtuoşi pianişti ai zilelor noastre. Tehnica sa excepţională i-au adus apreciere critică şi entuziasm din partea publicului din lumea întreagă, fie pentru recitalurile solo, fie pentru concertele orchestrale ori pentru catalogul înregistrărilor.

Yefim Bronfman s-a născut la Tashkent (Uniunea Sovietică), pe 10 aprilie 1958. A emigrat în Israel cu familia sa în 1973 şi şi-a făcut debutul internaţional doi ani mai târziu cu dirijorul Zubin Mehta la pupitrul Orchestrei Simfonice Montreal. Şi-a făcut debutul la Filarmonica din New York în mai 1978, iar la Washington a concertat pentru prima dată în martie 1981, la Centrul Kennedy, iar la New York a susţinut prima dată un recital în ianuarie 1982, la 92nd Street Y.

 În Israel a studiat cu pianistul Arie Vardi, şef de catedră la Academia de Muzică Rubin din cadrul Universităţii din Tel-Aviv. În Statele Unite, a studiat la The Juilliard School, Marlboro şi Curtis Institute.

A concertat adesea sub bagheta celor mai mari dirijori ai lumii. A susţinut, de asemenea, numeroase recitaluri solo în săli de concerte de prim rang din America de Nord, Europa şi Orientul Îndepărtat.

Extrem de apreciat pentru cariera sa discografică solo, camerală şi simfonică, a fost premiat cu un Grammyn în 1997 pentru înregistrarea celor trei concerte de Bartók cu dirijorul Esa-Pekka Salonen şi Filarmonica din Los Angeles. Discografia sa mai include şi integrala sonatelor pentru pian de Prokofiev, toate cele cinci concerte pentru pian de Prokofiev, nominalizate atât la premiile Grammy, cât şi la Gramophone, şi concertele de Rachmaninov cu numerele 2 şi 3.

Înregistrările sale cu Isaac Stern includ sonatele pentru vioară de Brahms din cadrul ante-menţionatului turneu în Rusia, ciclul de sonate pentru vioară şi pian de Mozart şi cele de Bartók. Odată cu lansarea soundtrack-ului „Fantasia 2000”, Yefim  Brofman a fost solist pe albumul dedicat muzicii lui Şostakovici, interpretând cele două concerte pentru pian (Filarmonica din Los Angeles cu Esa-Pekka Salonen dirijor) şi Cvintetul cu pian.

A cântat muzică de cameră împreună cu Yo-Yo Ma, Joshua Bell şi realizează în mod frecvent turnee cu Emanuel Ax.   

Cele mai citite

FC Botoșani – Dinamo 2-1! Golul lui Mailat o (în)Groapă pe Dinamo

FC Botoșani visează la salvarea de la retrogradare după ce a câștigat derby-ul „codașelor” Ligii 1 contra celor de la Dinamo, cu scorul de...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă