10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalPremiu TIFF pentru un regizor polonez

Premiu TIFF pentru un regizor polonez

 

Krzysztof Zanussi va primi premiul pentru întreaga sa carieră.Organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania au anunțat primul premiu care va fi decernat în ediția din acest an a evenimentului organizat în Cluj-Napoca. Astfel, Krzysztof Zanussi, cunoscutul regizor, scenarist și producător polonez, va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF de la Cluj, festival ce va avea loc în perioada 30 mai – 8 iunie. Cineastul polonez va primi acest premiu în cadrul Galei de închidere a ediţiei din acest an a TIFF. Krzysztof Zanussi va fi prezent şi în cadrul unei proiecții speciale a lungmetrajului său de debut, “Structura cristalului”, lansat în 1969 în lumea cinematografiei, potrivit site-ului ClujToday.ro. Zanussi va susține, de asemenea, și un masterclass la Cluj pentru iubitorii de film, programat duminică, pe 8 iunie.

Cine este laureatul polonez

Krzysztof Zanussi s-a născut pe 17 iunie 1939, în Varșovia. A studiat fizica, filosofia, apoi s-a dedicat cinema-ului, la renumita școală de la Łódź. Scurtmetrajul său de absolvire, “Moartea unui provincial (1966)”, a câștigat trofeul Leul de Aur de la Veneția.

De-a lungul carierei sale a regizat peste 40 de filme de ficțiune și documentare, pentru cinema și televiziune. ”Din filmografia cineastului remarcabile sunt filmele, precum “Iluminarea” (1973) – Leopardul de Aur și Premiul FIPRESCI la Locarno, “A Woman’s Decision” (1975) – Premiul OCIC la Festivalul de la Berlin, “Spirala” (1978) – Premiul Juriului Ecumenic de la Cannes, “The Constant Factor” (1980) – Premiul pentru regie și Premiul Juriului Ecumenic de la Cannes, “Imperativ” (1982) – Premiul Pasinetti și Marele Premiu al Juriului de la Veneția, “Anul soarelui liniștit” (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Globul de Aur, precum şi “Persona non grata” (2005), inclus în competiția oficială a Festivalului de la Veneția. În prezent, Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice și la European Graduate School din Elveția, dar conduce şi studiourile de filmare TOR din Polonia. Este președinte al European Federation of Audiovisual Performers și consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură din cadrul Curiei Romane de la Vatican”, spun organizatorii TIFF.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă