18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăCulturăInvitație - MAGAZINUL DE SINUCIDERI - premiera la Teatrul de Comedie (P)

Invitație – MAGAZINUL DE SINUCIDERI – premiera la Teatrul de Comedie (P)

Muzica: Răzvan Apetrei, coregrafia și mișcarea scenică Alexandra Apetrei, video Armine Vosganian și Cristian Vlădescu, animații Bogdan Nedelcu și Vlad Gheorghe.

Distribuția spectacolului este formată din Liviu Pintileasa (Mishima), Armine Vosganian (Lucrece), Maria Mitu (Alan), Irina Ștefan (Marylin), Răzvan Krem Alexe(Ernest).

Jean Teulé este romancier, creator de benzi desenate, regizor de film și scenarist francez. După succesele înregistrate cu volumele Curcubeu pentru Rimbaud, Baladă pentru un tată uitat și  Eu, François Villon, publică în 2007 poate cel mai cunoscut și mai iubit roman al său, Magazinul de sinucideri.  În 2012, romanul a stat la baza unui lung-metraj de animație, realizat de Patrice Leconte.

Într-un oraș în care optimismul nu mai are loc, familia Tuvache conduce un magazin care vinde celor lipsiți de speranță soluții cât mai speciale de „evadare din viață”.  În această familie înnegurată se naște însă un copil care vede lumea în cu totul alte culori, motiv pentru un conflict ireconciliabil. Va reuși oare să coloreze și viețile celorlalți?  Spectacolul Teatrului de Comedie este o comedie neagră de la care pleci iubind și mai mult viața.

Am ales să adaptez romanul lui Jean Teulé pentru că ne propune o variantă hiperbolizată în cheie comică a unor anxietăți reale, actuale, dar proiectate într-un viitor apropiat. Povestea sfidează convenția strict realistă și aprinde imaginația, așa că am transformat-o în musical. La nivel macro-social, spectacolul satirizează capitalismul din ce în ce mai agresiv – sinuciderea a devenit brand de lux, deci un segment important din capitalul cultural, social și economic! În prim plan se află traseul familiei Tuvache, din care lipsesc acceptarea reciprocă și comunicarea, sugrumate de mecanismul lumii cu susul în jos. Textul lansează, totodată, întrebări de natură filozofică despre sensul vieții și sursele fericirii, întrebări cărora nu mi-am propus să le dăm un răspuns în acest spectacol. Din contră, am dorit ca ele să pulseze mereu dincolo de comic, precum o linie melodică neliniștitoare. Oferim, totuși, o cale de a lupta cu depresia și disperarea: „Dacă viața nu mai vrei să o trăiești / Trebuie să iubești / Dacă pân-acuma încă n-ai aflat / Să trăiești e minunat.”  (Marina Diana Hanganu)

Proiect câștigător la concursul COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediția a VIII-a, 2017

Vă rugăm să ne confirmați prezența până cel târziu joi 1 februarie 2017

 

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie.

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă