14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalNaşul TV, amendat de CNA pentru promovarea tratamentelor naturiste

Naşul TV, amendat de CNA pentru promovarea tratamentelor naturiste

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze cu 20.000 de lei televiziunea Naşul TV, din cauza ediţiilor din 21 februarie şi 1 martie ale emisiunii "Istoria Medicinei", în care au fost promovate tratamente naturiste care ar vindeca boli grave, informează Mediafax.

Potrivit CNA, în emisiunea "Istoria Medicinei" din 21 februarie, subiectul discuţiei a fost legat de plantele care stimulează producţia de interferon din organism. În acest context, nutriţionistul Călin Gârlea a enumerat o serie de plante şi afecţiuni pe care acestea le-ar vindeca: astragalus, care ar creşte secreţia de interferon, harpagifitul, pentru vindecarea durerilor, şi amestecurile de plante contra afecţiunilor hepatice şi cancerului pulmonar. De asemenea, în emisiune s-a spus că tratamentele naturiste nu au efecte secundare aşa cum au medicamentele de sinteză.

Amenda de 20.000 de lei a fost aplicată Naşul TV la propunerea membrului CNA Christian Mititelu, cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Narcisa Iorga).

Christian Mititelu a vorbit, în şedinţa de marţi, despre "lipsa de echilibru" din ediţiile din 21 februarie şi 1 martie a emisiunii "Istoria Medicinei". "Se promovează un punct de vedere şi numai un punct de vedere (…) Este o probemă de echilibru şi imparţialitate extrem de importantă. Nu avem alt punct de vedere decât cel al unui vraci", a spus Christian Mititelu.

Membrul CNA Monica Gubernat a avut un punct de vedere şi mai tranşant. "Toate emisiunea este de fapt publicitate mascată", a spus Gubernat.

În schimb, membrul CNA Narcisa Iorga a spus că se încearcă găsirea unui "nod în papură" postului Naşul TV.

Amenda de 20.000 de lei a fost aplicată pentru încălcarea articolului 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică", dar şi a articolului 73 din Cod – "Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate".

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă