19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăEconomieFoto interviuUltimul "Lost" dezbină omenirea

Ultimul “Lost” dezbină omenirea

13,5 milioane de telespectatori americani au urmărit duminică seară ultimul episod al unui serial care va intra în istoria televiziunii, „Lost/Naufragiaţii”. Sfârşitul seriei a împărţit fanii şi criticii, iar dezbaterea de-abia a început.

De şase sezoane, thrillerul mistic realizat de ABC a reuşit să-şi păs­treze audienţa prin mister, intrigă şi argumen­te. Dar după finalul mult aştep­tat, criticile şi dezbaterile parcă au intrat în altă dimen­siune via hyperdrive, notează AP. „Doar un cuvânt. Uimitor. Cercul vieţii. Oau, doar oau”, aplaudă un internaut între rafalele de postări, luni, pe Twitter. Un alt fan raportează: „Reţeaua mea s-a sinucis după acest episod devastator de frumos”. Un alt spectator  amendează show-ul: „Slavă Domnului, s-a terminat! Un spectacol de milioane de conspiraţii pierdut în încercarea de a părea un serial inteligent”. Un blogger din România scrie: „Mă gândeam la alt final, mai clar, dar oricum a fost SUPER! Din păcate s-a terminat cel mai bun serial (după părerea mea )”.

„Lost este viaţa mea”

Pe YouTube postările apar cu sutele, telespectatorii descărcându-şi propriile lor înregistrări în care fac tot felul de comentarii la ultimul episod. Un fan „Lost” şi-a pus chipul într-o lumină stranie, albastră, şi spune, înecat de lacrimi, repetând timp de cinci minute: „Lost este viaţa mea” sau „Nu înţeleg de ce trebuie să înceteze”. Altul e complet bulversat: „Nu ştiu ce naiba s-a întâmplat”. Aceeaşi stare de spirit se regăseşte şi în tabăra criticilor, care, mult mai argumentat, disecă ultimul episod, cu momentele lui de încântare şi cu întrebările fără răspuns.

„Bătălia finală,  în care se presupune că binele trebuie să învingă răul, era de aşteptat să se ducă între cele mai puternice perso­naje ale serialului. Însă, potrivit reacţiilor ulterioare, publicul nu a înţeles pe deplin finalul. Încă se crede că enigmele greu de elucidat, prezente pe parcursul întregului serial timp de şase sezoane, nu şi-au găsit adevărata interpretare, iar ecuaţiile cu un X şi un Y plasaţi în poziţii clare au lipsit cu desăvârşire, fiind abstracte în continuare”, comentează jurnaliştii de la „New York Times”. De altfel, potrivit mai multor analişti media, întreaga linie a poveştii de pe insulă s-a dovedit până la urmă să nu prea conteze în cadrul construirii naraţiunii.

„Nu a fost un serial «fast-food»”

Şi publicaţia britanică The Daily Telegraph scrie că finalul a fost „palpitant, dar nu prea logic” (în Marea Britanie oamenii s-au trezit la 5 dimineaţă pentru a urmări acest ultim episod).

Specialistul media francez Ale-xandre Cerri explică: „«Lost» este un fenomen social. Toate noile seriale vor fi comparate cu el. «Lost» a găsit balanţa ideală între artistic şi comercial şi, în plus, cu un univers sumbru şi cu teme grele, precum binele, răul, moartea. Serialul a avut forţă şi pentru că a găsit răspunsuri la întrebări fără răspuns, a pus imaginaţia la încercare, a provocat reflecţia. Asta a făcut diferenţa faţă de alte seriale. Nu a fost un serial «fast-food». Bineînţeles că multe întrebări vor rămâne fără răspuns şi că ne vor solicita mult timp de gândire chiar şi după finalul serialului”.

Un final sentimental, manipulant

Ultimul episod a avut ceva mai mult science-fiction şi spiritualitate decât oricare altul. Reali­zatorii s-au străduit să facă ceva mitic, pe linia „clasică” a seria­lului, „în litera mitologiei Lost” (cum le place fanilor să spună), cu confruntări dramatice, unde cele mai importante perso­naje se lasă definitiv deconspirate. „Antiteză”, „momente dramatice”, „plimbări prin lumina albă”, „mister”, cam acestea au fost ingredientele show-ului TV. Se pare că acest ultim episod exploatează cel mai bine potenţialul insulei din Hawaii, unul dintre reproşurile frecvente ale fanilor în seriile anterioare.

Episodul-mamut a fost întins la 140 de minute, în încercarea de a îndulci despărţirea de perso­najele favorite. Criticii apreciază că întregul final a fost manipulant, dominând speculaţiile asupra sentimentelor perso­najelor. „Derularea acţiunilor a fost urmărită «de pe margine», repunând telespectatorul în postura lui ingrată: doar aceea de a privi. Îndrăgitele personaje îşi recapătă memoria subit, dar prin abordarea unor momente pline de sensibilitate din trecutul lor”, comentează NY Times. Şi la acest sfârşit există un moment critic, derutant: ultimele zece minute ale episodului. Pe marginea acestor minute se aşteaptă şi cele mai multe comentarii. Scena finală a avut loc într-o biserică, iar pentru ca misterul să fie adâncit, producătorii au împodobit-o cu simboluri religioase dintre cele mai diverse.  

Întrebări fără răspuns

Bloggerii sunt mai intransigenţi cu realizatorii, chiar dacă admiră munca/ideile întregii echipe, revendicându-şi dreptul de a şti. Ei consideră că cei doi producători executivi, Carlton Cuse şi Damon Lindelof, au avut unul dintre joburile de vis, în care, timp de şase ani, practic s-au jucat, au făcut numai ceea ce le place.

Aşadar, o bună parte din fani, precum Mr. Plank, vor să ştie de unde venea totuşi lumina albă intensă, care era timpul de călătorie, ce e cu Iniţiativa Dharma, cu templu, cum poate dispărea o insulă în ocean, ce e cu farul, cu hieroglifele şi statuia egipteană, ce e cu lacul fertilităţii de pe insulă, cum a reuşit Locke să obţină abilităţi pentru a-şi părăsi scaunul cu rotile, călătoria în timp a lui Faraday, controlul electromagnetismului şi multe altele. Ei se arată frustraţi pentru că nu au primit răspunsurile în ultimul episod.

Alţii se întreabă ce e cu ursul polar şi de ce a apărut, de ce a fost nevoie să moară Mr. Eko sau Danielle. Pe blogul publicaţiei Entertainment and Showbiz întrebările sunt directe: de ce nu s-au dat răspunsurile aşteptate?

Una dintre întrebări este însă considerată fundamentală: unde a fost insula?

Cifrele ultimului episod

Duminică seară la ABC, „Lost” a avut o medie de 13,5 milioane de telespectatori, pe întregul parcurs al celor două ore şi jumătate fiind o variaţie de maximum 200.000 de privitori. Ultimul episod al seriei a fost văzut simultan de fani din opt ţări. 30 de secunde de publicitate în cadrul acestui episod  au costat 900.000 de dolari. „Lost” s-a dovedit a avea unii dintre cei mai fideli telespectatori, fenomen neobişnuit în  televiziuni până la el. În mod obişnuit, de-a lungul episoadelor serialul a avut în medie o audienţă de 11,5 milioane de privitori, iar prima serie, difuzată în 2004, ajunsese chiar la 18,5 milioane telespectatori.

 

Producătorii răspund

Producătorii executivi Carlton Cuse şi Damon Lindelof au explicat, într-un scurt interviu înregistrat, ce a însemnat pentru ei să finalizeze serialul „Lost”.

Carlton Cuse a spus că episodul „The End” a fost ca un laborator, unde a trebuit să adune explicaţii pentru toate enigmele ce s-au petrecut în serial, începând de la prăbuşirea avionului: „Sunt oameni care ne întreabă: da’ chiar nu a fost nimic înregistrat, un microfilm pe care să apară ce s-a întâmplat cu acel avion?”. Cuse a mai spus că fiecare întrebare provocată de serial a generat răspunsuri pe care a trebuit să le dea. Au lucrat cu ceea ce ştiinţa cunoaşte azi, mijloace ce le-au permis un show de televiziune. „Asta seamănă cu «Big Bang». Lumea ştie că existăm pentru că a fost Big Bang, dar toţi se întreabă ce-a fost înainte de el”, se întreabă Cuse, iar Damon Lindelof replică: „Bigger Bang!”. Cuse a explicat că acest fenomen al întrebărilor generează o serie de alte întrebări, nelămuriri legate de show.

Astăzi, de la ora 21.00, postul AXN România va difuza episodul 8 al ultimei serii (care cuprinde 18 episoade).

Cele mai citite

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...

Curtea Constituțională discută sesizarea privind comasarea alegerilor

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, astăzi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie.Este...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...
Ultima oră
Pe aceeași temă