11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalBeethoven și Mahler la Ateneu

Beethoven și Mahler la Ateneu

Filarmonica „George Enescu” vă invită azi şi mâine, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, la un concert susţinut de Orchestra Filarmonicii alături de doi invitaţi de excepţie: dirijorul olandez Theo Wolters şi violonistul român Remus Azoiţei.

În program: Ludwig Van Beethoven – Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 şi Gustav Mahler – Simfonia nr. 1 în re major.

Numit de către revista britanică “The Strad”  „un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce, în 1995, a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiţei obţine o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, la finalul pregătirii sale obţinând titlul de Master of Music.

Remus Azoiţei a concertat în săli pres­tigioase, cum ar fi: Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând de asemenea în festivalurile muzicale de la Tokio, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander, printre altele.

A fost solist al unor ansambluri de prestigiu precum Berlin Kammer Orchestre la Berlin, Orchestre Nationale de Belgique la Bruxelles, sau Orchestre Philarmonique de Radio France la Bucureşti, în cadrul Festivalului Enescu, între multe altele.  În 2005, el a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, concert preluat de 19 posturi de radio și televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo. Cu ocazia debutului său la celebra Wigmore Hall din Londra, ziarul Sunday Express scria că „a interpretat un concert de neuitat în faţa unei săli Wigmore arhipline şi a ridicat publicul în picioare. Iată un muzician excepţional”.

În anul 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind de asemenea cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie a Academiei. În 2007, a pus bazele Societăţii Enescu din Londra, fiind unul dintre membrii fondatori, precum şi directorul său artistic, poziţie pe care o ocupă în continuare. În 2005, Remus Azoiţei a fost decorat de către președintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritul Cultural.

Theo Wolters s-a născut la Melick, în 1955, într-o familie cu tradiţie muzicală. A început studiul trompetei sub îndrumarea tatălui său, apoi a urmat studiile la Conservatorul din  Maastricht, la clasa de trompetă a renumitului Wim Groot, solist la Concertgebouw Orchestra. A studiat şi dirijatul de orchestră cu Piet Stalmeier şi Roberto Benzi.

În calitate de dirijor, Theo Wolters a colaborat cu Orchestra Naţională Olandeză de Tineret, Orchestra Simfonică Slovacă, Orchestra Simfonică din Stavanger (Norvegia), Orchestra de cameră „Camerata“ şi  „Sinfonietta Slovaca“ – Zilina (Slovacia), Orchestra simfonică din Tbilisi şi Bucheon Philharmonic Orchestra (Coreea de Sud). În Olanda a deţinut funcţia de dirijor invitat principal la Dutch Promenade Orchestra iar în România este în prezent dirijor principal invitat la Filarmonica „Transilvania“ din Cluj.

Dirijând un repertoriu bogat şi divers, din 2004 Theo Wolters este dirijorul asistent al maestrului Mariss Jansons la Royal Concertgebouw Orchestra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă