3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalDe la folclor românesc la muzică sacră

De la folclor românesc la muzică sacră

 

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 19.00, sunteți invitați la concertul oferit de Corul de Copii Radio. Conduși de Voicu Popescu, micii muzicieni vă oferă un eveniment cu totul deosebit, intitulat „Rădăcini româneşti”.

Concertul de la Sala Radio propune publicului un parcurs al spiritualităţii româneşti oglindite în muzica corală. Veţi asculta cântece situate la graniţa între folclorul nostru, tradiţia sacră bizantină şi creaţia contemporană: melodii de joc sau doine din Maramureş, imnuri religioase din muzica bizantină sau cântece ale compozitorilor români contemporani.

Mai mult decât un concert, seara se transformă într-un adevărat spectacol multimedia, pentru că sonorităţii deosebite a corului i se alătură o serie de proiecţii video ce îmbină imagini de natură din România cu secvenţe din evenimentele Corului de Copii Radio, efecte sonore tradiţional româneşti, de la bucium la clopot şi toacă, toate completate de interpretarea dramatică a copiilor şi elemente de recuzită pentru a simboliza aspecte esenţiale din cultura română.

„După incursiuni în repertorii internaţionale, prin acest concert Corul de Copii Radio se întoarce la repertoriul său peren, cel care defineşte spiritualitatea şi tradiţia românească. Deja «probat» pe scene din străinătate, «Rădăcini românești» este un proiect în care muzica, gestul şi imaginea se unesc pentru a dărui spectatorului bucuria întâlnirii cu folclorul autentic, cu lucrări ritualice sau venite din universul plin de imaginaţie al copiilor. «Rădăcini românești» este spectacol-concert plin de culoare, bucurie, emoţie şi energie“, declară dirijorul Corului de Copii Radio, Voicu Popescu.

O parte emoţionantă a serii va fi reprezentată de momentul comemorativ pe care Corul de Copii Radio îl va dedica celor două artiste recent ­dispărute dintre noi şi care au marcat o lungă perioadă de timp evoluţia ­ansamblului: Eugenia Văcărescu – ­dirijoare a corului – şi pianista ­Camelia Chiţibea – corepetitoarea care a acompaniat la pian cu multă dăruire toate repetiţiile şi concertele ansamblului.

De-a lungul timpului, Corul de Copii Radio a obţinut preţioase distincţii şi a primit în 2004 titlul de „Ambasador Cultural al Uniunii Europene”.

Proiectul „Rădăcini românești” a fost prezentat la Simpozionul Mondial de Muzică Corală, organizat la Copenhaga, în cadrul Zilelor Europene Neudrossenfeld – Germania, la Festivalul “Let the Future Sing” – Suedia şi la ­“International Thracian Choir Festival” – Bulgaria.   

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă