9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialLa moartea unei poete

La moartea unei poete

Poeta Nina Cassian, despre care criticul Alex Ștefănescu a spus că este „cea mai atrăgătoare femeie urâtă din literatura română“, a decedat, marți, la vârsta de 89 de ani, la New York.

Cu un destin ca de roman, Nina Cassian a fost poetă și muză în același timp. O adevărată „devoratoare“ de bărbați, a avut aventuri pasionale cu unii dintre cei mai mari scriitori români, de la Ion Barbu și Marin Preda până la Nichita Stănescu și mulți alții. „Fiind o fată urâtă, am fost bucuroasă cumva de atenţia care mi-a fost acordată de-a lungul vieţii. Dar asta a venit târziu, pentru că, până la 17 ani, nu se uita la mine nici un câine. Nu e plăcut, mai ales în adolescenţă. Te marchează pe toată viaţa“, a mărturisit poeta.

 

Biografie

 

Renée Annie Cassian-Mătăsaru s-a născut pe 27 noiembrie 1924 la Galați, într-o familie de origine evreiască. Mai târziu, familia ei s-a mutat la Brașov, unde a intrat la Liceul „Principesa Elena“, iar mai târziu la București, unde a urmat cursurile Institutului „Pompilian“. A urmat și cursuri de actorie, cu Beate Fredanov și Alexandru Finți, și de pictură, cu Georg Lowendal și la școala lui M.H. Maxy. A studiat muzica cu Constantin Silvestri. A audiat cursuri de filologie la Universitatea din București. A frecventat cercurile intelectuale de stânga și a intrat încă din adolescență în Partidul Comunist.

A debutat în 1945, în „România liberă“, cu poemul „Am fost un poet decadent”. Primul său volum, de expresie avangardistă, „La scara 1/1”, a apărut în 1947, fiind încurajată de Tudor Arghezi și de Ion Barbu. A scris câțiva ani buni poezie proletcultistă, de tipul: „Ţara noastră-n sărbătoare/ Freamătă răsună/ Glasuri tari de muncitori/ Cântă împreună.// Roşii maci de bucurie/ Ne-au crescut în cale/ Şi în inimi a pătruns/ Slava zilei tale.// Stalin, ţara te slăveşte/ Marele tău nume/ Străluceşte neînvins/ Soare peste lume.“

După perioada sa proletcultistă s-a întors la poezia autentică și la literatura pentru copii. A tradus din Ma­iakovski, Moliere și Heine.

A publicat peste 50 de cărți de poezie, și proză, inventând chiar și o nouă limbă poetică, limba „spargă“.

În 1985, Nina Cassian a fost invitată în Statele Unite ca „visiting professor“ la New York University. Aflând despre arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, unul dintre apropiații săi, scriitoarea s-a decis să nu mai revină în țară.

În SUA a continuat să publice proză și poezie, i-au apărut traduceri ale cărților din țară, dar și volume noi, precum „Take My Word for It!’’, „Blue Apple’’ și „Lady of Miracles’’, care s-au bucurat de succes. Poemele sale au apărut în revistele americane „The New Yorker’’, „Atlantic Monthly’’, „New England Review’’ și „American Poetry Review’’. În anul 1994, i s-a decernat premiul „Leul literar“ de către New York Library.

În Marea Britanie i-a apărut volumul de versuri „Call Yourself Alive“.

În 2005, poeta a lansat, la Institutul Cultural Român din New York, al treilea volum memorialistic, „Memoria ca zestre. Cartea a III-a“, după ce în 2003 și 2004 lansase, în România, primele două volume din acest jurnal autobiografic.

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă