13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrăbuşirea în Infern a unui semizeu

Prăbuşirea în Infern a unui semizeu

Oscar Pistorius, atletul handicapat din naştere, supranumit „Blade Runner“, primul sportiv cu ambele picioare amputate care a participat la Jocurile Olimpice alături de valizi, vara trecută, la Londra, a fost arestat după ce şi-a ucis iubita, în reşedinţa sa din Pretoria, crezând că era vorba de un hoţ. Sud-africanii sunt încă în stare de şoc.

Star în ţara sa, legendă a atletismului mondial şi exemplu pentru milioane de tineri sportivi, Pistorius va fi adus joi în faţa justiţiei sub acuzaţia de crimă cu premeditare. Supranumit „Blade Runner“ din cauza  celor două lame de carbon în formă de labe de felină cu care aleargă, a intrat în istoria atletismului mondial cu JO de la Londra, devenind primul campion paralimpic, dublu amputat, care s-a aliniat la start alături de sportivi valizi. 

El va fi pus la curent cu detaliile anchetei privind condiţiile morţii prietenei sale, Reeva Steenkamp. Poliţia încearcă să reco derularea acelei seri dramatice de Valentine Day, scenariul fiind al unei dispute care a sfârşit prost. Potrivit vecinilor citaţi de media sud-africană, cei doi amanţi s-au certat încă de la lăsarea serii de miercuri şi ­gardienii domeniului suprasecurizat din Pretoria unde locuieşte atletul au şi intervenit. 

Oscar ­Pistorius, 26 de ani, ar fi tras primul glonţ din cameră, înainte ca prietena sa să se refugieze în baie. Ea a fost apoi ucisă cu alte trei gloanţe de 9 mm, dintre care două trase în cap. City Press relevă că Oscar şi-a chemat tatăl spre ora 3.20, joi dimineaţă, cerându-i să vină imediat. Când a sosit familia, el cobora scările purtând pe braţe  trupul tinerei. 

Reeva Steenkamp, un top-model în vârstă de 29 de ani, respira încă, şi el a încercat să o reanimeze, dar tânăra a decedat la scurt timp. În weekend au apărut detalii suplimentare care au dus la diverse scenarii – existenţa unei bâte de cricket plină de sânge, posibilitatea să fi luat steroizi anabolizanţi, sau ipoteza unui rival care ar fi declanşat o criză de gelozie – dar nici una dintre ele nu a fost confirmată.

Anchetatorii afirmă că au un dosar „solid ca o rocă“ împotriva atletului şi au cerut o analiză de sânge pentru a decela o eventuală prezenţă a drogurilor sau a steroizilor. Pistorius neagă toate acuzaţiile, susţine că este nevinovat şi a cerut un răgaz pentru a-şi pregăti apărarea. Motivaţia că şi-a confundat iubita cu un hoţ este respinsă de anchetatori, având în vedere locaţia reşedinţei sale. El nu trăia ­într-un cartier oarecare din Pretoria, ci într-un complex protejat, „Silver Wood”, gândit ca un orăşel, rezervat clientelei bogate, înconjurat de ziduri electrificate şi paznici la intrarea cu barieră.

Obsedat de arme

Model de curaj pentru mii de handicapaţi, Oscar Pistorius este astăzi descris ca un tip paranoic, obsedat de arme. Este adevărat că în Africa de Sud criminalitatea ­este o problemă, dar, deşi locuia într-o vilă somptuoasă din interiorul unui domeniu fortificat din Pretoria, decretat în 2009 „cel mai sigur din Africa de Sud“, Oscar era mereu pe fază şi puternic înarmat, asemenea numeroşilor sud-africani îngrijoraţi de înfricoşătoarele cifre privind criminalitatea în ţară. Un ziarist de la New York Times a relatat că într-o zi a scos un revolver în plin interviu şi a controlat holul casei după ce auzise un zgomot considerat suspect. Un reporter de la Daily Mail s-a declarat uimit că a găsit bâte de baseball în spatele uşii, un revolver în apropierea patului şi o armă automată lângă o fereastră.

Presa sud-africană îl descrie pe Oscar Pistorius ca având caracter voluntar, în timp ce vecinii săi ­vorbesc despre altercaţii recurente numeroasele sale prietene. Acest amator de blonde a petrecut o noapte în închisoare în septembrie 2009 după ce fusese acuzat de violenţă faţă de o femeie, dar Parchetul a abandonat ancheta. Patru luni mai târziu, când era în maşină cu un prieten care lovise şi ucisese un pieton, el a încercat să împiedice ziariştii să fotografieze accidentul, motivând: „Sunt Oscar Pistorius“.

Oscar s-a născut fără oasele peronee şi părinţii săi au trebuit să se resemneze şi să accepte amputarea gambelor când micuţul avea doar 11 luni. A învăţat să meargă cu proteze şi încă din copilărie a dorit să se măsoare cu sportivi valizi. Pasionat de viteză, în urmă cu patru ani el s-a rănit la coaste, maxilar şi la un ochi într-un accident de vapor. A virat spre atletism la 16 ani, după ce s-a rănit serios la un genunchi jucând rugby. Jannie Brooks, antrenorul său a declarat recent pentru AFP că a lucrat cu Oscar Pistorius şase luni înainte de a afla că avea ambele picioare amputate. Oscar Pistorius a scris istorie în august anult trecut pe pista de 400 m la JO de la Londra. Folosind lamele de carbon, el participase deja la Jocurile Paralimpice în 2004 la Atena şi în 2008 la Beijing. Anul trecut, la Daegu ­(Coreea de Sud), sud-africanul a devenit primul atlet infirm de ambele picioare care a participat la Mondialele de atletism. A câştigat medalia de argint la 4×400 m.

Lupta la bară

Bill Schroder, fost director la şcoala unde a învăţat Pistorius la Pretoria, se întreba ce rol a jucat incredibila presiune la care era supus Oscar tot timpul. Pentru The Star, la Johannesburg, el declara: „Sper doar că va avea circumstanţe atenuante, că este un accident şi nu o crimă cu sânge rece. Dar nu va mai fi ca înainte. A căzut o icoană”. 

Procesul lui Oscar Pistorius se anunţă ca o luptă între greii justiţiei sud-africane, între cei mai buni avocaţi ai apărării şi un procuror redutabil în RSA, celebru pentru că a trimis în închisoare fostul şef al poliţiei naţionale. Familia campionului a reunit o echipă de şoc, cu celebrităţi ale baroului şi un guru al comunicării. Atletul este reprezentat de un duo de avocaţi care şi-au impus numele în tribunalele sud-africane, Barry Roux şi Kenny Oldwadge. 

Echipa este completată de Reggie Perumal, medic legist. Avizul său a fost solicitat după masacrul de la mina de platină din Marikana, unde poliţia a ucis 34 de grevişti la 16 august 2012, şi după moartea în incendiul casei sale, în 2011, a lui Solomon Mujuru, şef istoric al armatei din Zimbabwe şi tovarăş de arme cu preşedintele Robert Mugabe. Familia Pistorius a întărit relaţiile cu publicul şi l-a recrutat pe britanicul Stuart Higgins, fost redactor-şef la The Sun, reconvertit în PR. Comunicatele familiei sunt deja expediate de o firmă de relaţii publice cu sediul la Londra. Arbitrul „duelului“ va fi judecătorul Desmond Nair, un magistrat experimentat.

Precedente

Atletul sud-african este prezent pe primele pagini ale presei din ziua în care a fost acuzat că şi-a ucis ­iubita, dar nu este singurul sportiv implicat într-o afacere de crimă.

O.J. Simpson este exemplul cel mai cunoscut. După o glorioasă carieră în fotbalul american în anii 1970, Simpson a fost acuzat în 1994 de dublă crimă – uciderea ­fostei soţii, Nicole Brown Simpson, şi a prietenului acesteia, Ronald Goldman. El a fost achitat în cadrul unui proces penal care a divizat America, înainte de a fi declarat responsabil de crimă în proces civil şi condamnat să plătească daune de 30 milioane dolari. Mai târziu a fost condamnat pentru o afacere de furt armat şi răpire. În prezent, ispăşeşte o pedeapsă de 33 ani de închisoare şi nu poate spera la eliberarea condiţionată înainte de nouă ani. Franţa a cunoscut şi ea astfel de scandaluri. Marc Cecillon era căpitanul echipei de rugby a Franţei şi a fost ­condamnat la 14 ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, ­Chantal, în 2004. După 24 de ani de căsătorie, ea a dorit să divorţeze, ­nemaisuportând alcoolismul şi ­violenţa soţului. În timpul unei serate prea stropită cu alcool,  Marc şi-a împuşcat soţia cu cinci gloanţe. Fostul rugbyst  a fost eliberat ­condiţionat în 2011.

Carlos Monzon, boxeur argentinian, născut la 7 august 1942, a fost campion mondial la categoria mijlocie din 1970 până la finele carierei, în 1977. El a fost condamnat la 11 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de moartea celei de-a treia soţii, Alicia Muniz, pe care a aruncat-o pe fereastră după ce a lovit-o şi a strangulat-o. Faptele datează din februarie 1988, o zi de Sf. Valentin, asemenea afacerii Oscar Pistorius. Carlos Monzon a decedat într-un accident de maşină, în 1995, în timpul unei permisii de weekend.

Bruno Souza, portarul şi căpitanul echipei braziliene de fotbal Flamengo, a fost condamnat în 2010 la patru ani şi jumătate de închisoare pentru că a răpit, sechestrat şi ucis fosta iubită, Elisa Samudio, 25 de ani, studentă, manechin şi actriţă porno. Ea avea un copil de patru luni şi încerca să obţină recunoaşterea paternităţii jucătorului.

Jovan Belcher este o afacere mai recentă. În prima zi din decembrie 2012, Jovan Belcher, 25 de ani, fotbalist american în echipa Chiefs din  Kansas City, s-a sinucis în faţa antrenorului şi a managerului. Tocmai o asasinase pe iubita sa de 22 de ani, Kasandra Perkins, lăsând orfană o fetiţă de trei luni.

Rudi Visagie, fost internaţional sud-african de rugby, şi-a ucis fiica, Marle, de 19 ani, în 2004, acesta a pornit maşina la ora 4 dimineaţa. Visagie a crezut că este un hoţ şi a împuşcat-o în ceafă. Acuzaţiile nu au fost menţinute, sub pretextul că pierderea fiicei sale este o pedeapsă suficientă, având în vedere că teoria accidentului era credibilă. O afacere cu similitudini în afacerea Pistorius.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă