16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialViaţa lui Iurie Darie în filme sau filmele vieţii lui Iurie Darie...

Viaţa lui Iurie Darie în filme sau filmele vieţii lui Iurie Darie (Scurtă autobiografie)

Ne-a părăsit omul, artistul, actorul, pictorul, designerul, care   a muncit o viaţă întreagă şi a încântat sufletele multora dintre noi cu filmele sale…pe care  ni le-a  amintit  ca să ne facă să uităm că nu mai este fizic printre noi, Dumnezeu să-l odihnească

– Deşi n-am avut aptitudini muzicale şi niciodată n-am cântat la vreun înstrument am fost solicitat în 1953  să-i suflu din goarnă pe Nepoţii Gornistului şi drept rezultat în anul următor, “nepoţii” m-au anunţat că Răsare Soarele, care Soare răsărind doar pentru unii, s-a dat Alarmă în Munţi. Dar nu m-am speriat şi am telefonat la Directorul Nostru spunându-i răspicat: Alo, aţi greşit numărul, la alarmă a participat doar Băieţii Noştri de la Post Restant, declar asta Pe răspunderea mea.  Presimţind însă că se va afla că S-a furat o bombă mi-am zis că dacă e bombă, bombă să fie…şi am luat-o pe Lica Dej şi-am plecat cu ea la Cannes.  Şi întradevăr bombă a fost, deşi unii cârcotaşi au susţinut că ea m-ar fi luat pe mine…Dar când m-am întors am fost considerat “înapoiat” şi trimis la O vacanţă la Mare să fac obligatoriu Dragoste la Zero grade cu Forentina Mosora care însă mi-a dat papucii  şi m-a trimis acasă în Calea Victoriei, unde de fapt locuiam.                                              

Şoptindu-mi-se că se pregăteşte Procesul Alb, la sfatul lui Gopo, am îmbrăcat haina lui “Faust XX  şi am coborât în Subteranul unde a întâlnit-o pe Irina Petrescu de care m-am rugat: “Mai lasă-mă un minut, mai lasă-mă o secundă, mai lasă-mă o frunză, un fir de nisip, mai lasă-mă o briză, o undă”…dar ea  mi-a spus clar că nu se încurcă cu Răutăciosul adolescent de vreme ce îl iubeşte pe Ogăşanu… Revenund la suprafaţă, am intrat în Alerta şi în lipsă de altceva am acceptat să umblu cu Caragiu, Puiu Călinescu şi alţi comici De la munte la mare cu Brigada diverse intră în acţiune. Dar  dându-mi repede seama că toate-s  Mofturi 1900, am declarat textual: Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte, bineînţeles în contumacie,  realizând   că totul nu-i decât un foc de paie al marelui mistificator Titus Popovici, prin stiloul căruia istoria României începuse să curgă direct din directivele C. C. ale partidului unic. Şi atunci neavând de ales i-am racolat pe Fraţii Jderi, pe unul Ciprian Porumbescu, pe altul care-şi zicea  Cantemir şi am dat, sub conducerea lui Ştefan cel Mare, lupta care s-a numit, mult mai târziu, de la Vaslui 1474.

Între timp, m-am gândit că un urmaş nu mi-ar strica şi având argument Buzduganul cu trei peceţi, deghizându-mă în Muşchetarul Român, în Ultima noapte a singurătăţii am rezolvat şi problema succesiuni, ulterior născându-se  fiul meu, Ducu, şi am putut pleca să lupt Pentru Patrie în Războiul pentru Independenţă. Dar  Dragonul Dulea ne pregătea mie şi altora, Cianură şi picătură de ploaie şi atunci am fost obligat să folosesc Ringul ca  să-mi iau Revanşa că după Drumul Oaselor ajunsesem Galax, omul păpuşă.                   

În situaţia asta am făcut un Viraj Periculos la nemţi, potrivit dictonului: “Fie pâinea cât de rea tot mai bine-i în ReFeGermania”.                                                 

Reîntors am câştigat Rămăşagul cu Coana Chiriţa şi am avut Cale Liberă pentru O zi la Bucureşti unde se cocea marele film al televiziunii române Revoluţia Română în direct la care am participat neremunerat şi fără să obţin ulterior certificat de revoluţionar, ajungând până la urmă în Punctul Zero de unde am fost salvat de o doamnă cu Zâmbet de Floare şi de Sergiu Nicolaescu care m-a avansat la gradul de feldmareşal şi m-a băgat în Triunghiul Morţii   unde am fost    îndemnat de unele persoane  să fac filme Porno, că asta-mi mai rămăsese. Dar  mi-a dat seama că pentru asemenea filme  e nevoie şi de altceva, decât de …voinţă, şi am renunţat la proect declarând presei: Îmi este dor de tine Jean Georgescu, ca şi de tine dragul meu Gopo, de voi, Doru Năstase, Vitanidis, Manole Marcus, de voi toţi îmi este dor, dar ce păcat că am aflat de-abia acum la sfârşitul vieţi, ceace voi, probabil, ştiaţi de mult, că până la urmă, cu toate strădaniile noastre, cu toată munca pe care am depus-o, ca nişte nebuni, ca nişte posedaţi, totul nu este decât…CELULOID!”                                                                

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner a fost adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner, a fost adus în ţară în cursul nopţii, din Irlanda,...

edilul-șef s-a tuns (Nic)ușor, dar spațiul verde a rămas netoaletat

Ilustrație: Marian Avramescu În literatură, tema comuniunii omului cu natura a fost și este abordată de numeroși autori de renume. În cazul primarului general al...

Din respect pentru peneliști, Ciolacu trece cu PSD în alegeri “prin ei înșiși”

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, vrea să le demonstreze partenerilor de coaliție din Partidul Național Liberal (PNL) că...
Ultima oră
Pe aceeași temă