21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternațional"Furtuna" la Național

“Furtuna” la Național

Alexander Morfov revine la Naţionalul bucureştean cu o nouă provocare:  FURTUNA după William Shakespeare

 

Spectacolul "Furtuna" după William Shakespeare, o nouă premieră a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti se pregăteşte de prima întâlnire cu publicul, care va avea loc duminică, 27 aprilie 2014, de la ora 19.30, pe scena Sălii Studio.

Piesă romantică, scrisă la 1611, comedia FURTUNA este o adevărată piatră de încercare pentru creatorii de teatru, montată rar şi de obicei de mari personalităţi. Pentru regizorul bulgar Alexander Morfov (Foto), întâlnirea cu această piesă a fost de la început un succes -1996, premieră la Naţionalul din Sofia, iar patru ani mai târziu i-a adus recunoaşterea şi la Sankt Petersburg, unde spectacolul de la Teatrul „V.F.Komissarjevskaia” a fost recompensat cu prestigiosul  premiu rusesc „Masca de aur”.

Cum va arăta versiunea pentru scena românească vom vedea în curând, la Sala Studio, într-o formulă de sală de tip elisabetan, în decorurile concepute de colaboratorul regizorului, bulgarul Nikola Toromanov (premiul UNITER, în 2012, pentru scenografia spectacolului „Vizita bătrânei doamne”).

Alexander Morfov este unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai scenei bulgare contemporane, premiat în ţara natală şi peste graniţe, cu spectacole văzute în toată lumea (la Viena, Casablanca, Kiev, Torun (Polonia), Belgrad (BITEF), Hamburg, Moscova – NET, „Masca de aur”, Utrecht etc). În România este binecunoscut publicului datorită precedentei realizări de la Naţionalul bucureştean, „Vizita bătrânei doamne” (nominalizat la Premiile UNITER pentru „cel mai bun spectacol”), precum şi cu ocazia celor două spectacole de mare succes jucate, în turneu,  pe aceeaşi scenă, „Exilaţii” după Ivan Vazov şi „Don Juan” după Molière.

Inclusă în grupul pieselor romantice şi apreciată ca fiind ultima dintre capodoperele marelui scriitor englez, FURTUNA este o poveste despre uzurparea puterii şi trimiterea în exil, dar şi despre iertare, în urma unei lupte oculte, susţinută cu „arme” de magie albă, într-o lume a contrariilor, ce adună într-un loc forţele telurice şi pe cele serafice, energiile bune cu cele rele, concreteţea vieţii şi plămada iluzorie a visului.

Personaj romantic, unul din cele mai complexe din dramaturgia shakespeariană, Prospero va fi descifrat pentru dumneavoastră de Ion Caramitru, aflat la cel de-al treilea rol shakespearian pe scena Naţionalului din Bucureşti, după Eduard al III-lea (2008) şi Macbeth (2011). Totodată este o revenire, după mai bine de trei decenii asupra piesei în care l-a întruchipat, în 1978, pe Ferdinand, în direcţia de scenă a maestrului Liviu Ciulei, având-o parteneră, în rolul Miranda, pe Mariana Mihuţ.

În actuala montare, acest rol principal feminin este deţinut de tânăra şi talentata Crina Semciuc, cooptată recent în trupa Naţionalului.   Echipei de creatori ai spectacolului li s-au alăturat şi Andrada Chiriac – Costumele, Chris Jaeger – Lighting design, Florin Fieroiu – Coregrafia.

Următoarele reprezentaţii vor avea loc miercuri 7 mai şi joi 8 mai, de la ora 19.30.

 

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă