13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalDacă e aprilie, e Gala UNITER

Dacă e aprilie, e Gala UNITER

Sărbătoarea anuală a teatrului românesc se apropie cu pași repezi. „Coronițele“ pentru cei mai buni artiști ai anului trecut vor fi decernate pe 28 aprilie, la Gala Premiilor UNITER. Pentru a treia oară în istoria evenimentului, Gala părăsește Bucureștiul pentru a fi mai aproape de spectatorii din țară.

După ce a poposit la Sibiu în anul în care acest oraș a fost Capitală Culturală Europeană, iar anul trecut a mers în capitala Moldovei, unde a fost redeschis cel mai frumos teatru din țară, Naționalul ieșean, anul acesta festivitățile vor avea loc la Palatul Culturii din Târgu-Mureş. Amfitrionul serii va fi, ca în fiecare an, președintele UNITER, actorul Ion Caramitru.

Reamintim nominalizările cele mai importante. Ca în mai toți anii, printre nominalizați se găsesc mulți artiști maghiari, dovedindu-se din nou, dacă mai era nevoie, că atât în Ținutul Secuiesc, la Sfântu Gheorghe, cât și în Cluj, actorii maghiari dau an de an lecții prețioase de teatru.

Astfel, pentru premiul de cel mai bun spectacol concurează „Hamlet“, în regia lui László Bocsárdi, Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe „Victor sau copiii la putere“, în regia lui Silviu Purcărete, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, și„Maestrul şi Margareta“, regizat de Zoltán Balász, o coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi Teatrul Maladype Budapesta. Iată că deși spectacolul de la Sibiu se joacă în limba română, punerea în scenă îi aparține tot unui regizor maghiar.

Aceeași trei directori de scenă, László Bocsárdi, Zoltán Balász și Silviu Purcărete, vor concura și la premiul pentru cel mai bun regizor.

Cel mai bun actor în rol principal va fi ales dintre László Mátray, pentru rolul titular din spectacolul „Hamlet“, Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu-Gheorghe, Cornel Răileanu, pentru rolul Personajul din spectacolul „Ce nemaipomenită aiureală“, Teatrul Naţional Cluj, şi Marius Turdeanu, pentru rolul Maestrul din spectacolul „Maestrul şi Margareta“, Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu.

Premiul de cea mai bună actriţă în rol principal ar putea fi obţinut de Alexandra Fasolă (pentru rolul titular din spectacolul „Yentl“, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti), Mariana Mihu, pentru rolul Woland din spectacolul „Maestrul şi Margareta“, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, și Rodica Negrea, pentru rolul principal din „Mutter Courage“, Teatrul Mic Bucureşti.

Dacă Premiul de Excelență al Senatului Uniunii Teatrale din România a fost acordat excelentului actor Victor Rebengiuc, juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2013” a decis să premieze piesa „În trafic“ de Alina Nelega.

Premii speciale

Actorii Virginia Itta Marcu şi Petru Ciubotaru vor fi recompensaţi cu premii pentru întreaga activitate. Tot la această categorie vor fi premiaţi regizorul Mihai Măniuţiu, scenografa Anca Pâslaru şi criticul de teatru Zeno Fodor. Tot în categoria premiilor speciale care se vor acorda de către Senatul UNITER intră și cel pentru teatru-dans, pe care îl vor primi Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu, pentru excepționalul spectacol „Zic-Zac“, precum şi cel pentru teatru-document, pe care îl va primi regizoarea Gianina Cărbunariu, creatoarea spectacolului „Tipografic majuscul“, pus în scenă la Teatrul Odeon.

Cele mai citite

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...
Ultima oră
Pe aceeași temă