14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAcţiunile SIF Banat-Crişana revin în piaţă, după o săptămână de suspendare

Acţiunile SIF Banat-Crişana revin în piaţă, după o săptămână de suspendare

Acţiunile SIF Banat-Crişana au revenit luni în piaţă, cu o scădere de 8,7% după o săptămână de suspendare.

Potrivit Mediafax, indicii Bet Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au înregistrat scăderi mai reduse de 0,1%, după ce au închis vineri în declin cu 1%. Per ansamblul săptămânii precedente, cei doi indici au coborât cu aproximativ 5%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţionarea cu acţiunile SIF Banat-Crişana a fost reluată luni la ora 10:10, iar în jurul orei 10:50 se aflau în scădere cu 7,5%, la 1,205 lei/unitate, pe un rulaj de 456.000 de lei, mai ridicat decât se înregistrează în mod obişnuit pe parcursul unei întregi şedinţe de tranzacţionare.

Acţiunile au scăzut cu până la 8,7%, până la un preţ minim de 1,189 lei/unitate în deschiderea pieţei.

Titlurile SIF Banat-Crişana au fost suspendate toată săptămâna trecută în contextul anchetei DIICOT privind delapidarea patrimoniului la SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi manipularea pieţei de capital.

SIF Muntenia a fost suspendată, de asemenea, la începutul săptămânii trecute de la tranzcţionare în contextul anchetei DIICOT, la fel ca SIF Banat-Crişana, însă titlurile societăţii de investiţii financiare au fost reintroduse în piaţă pe parcursul şedinţei de miercuri, când au înregistrat o scădere de până la 6%, dar au închis pe minus cu 2,9%.

În piaţă s-au tranzacţionat acţiuni de 2,28 milioane de lei (510.500 euro) până la ora 10:50.

Cel mai ridicat rulaj a fost înregistrat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), cu 900.500 lei, cotaţia companiei fiind în scădere cu 1,1% faţă de vineri.

Al doilea rulaj al zilei a fost consemnat de SIF Banat-Crişana, urmată de SIF Moldova (SIF2), cu 213.000 de lei. Titlurile SIF Moldova au scăzut cu 3,1%, mai scrie Mediafax.

Transferuri de peste 100.000 de lei au avut loc şi cu acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP). Titlurile OMV Petrom au crescut cu 1% şi au revenit astfel uşor după scăderile puternice din ultima perioadă, determinate de declinul cotaţiei petrolului la nivel internaţional.

Acţiunile Banca Transilvania au crescut cu 0,3%.

Indicele BET NG, al companiilor din energie, a crescut cu 0,2%, în timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 2,2%.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scăzut cu 1,7%, SIF Oltenia (SIF5) cu 1,5%, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) a stagnat.
Pe segmentul deal al bursei nu au avut loc tranzacţii în prima oră.

Indicele BET XT a scăzut cu 0,4%, iar BET BK a coborât cu 0,7%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au deschis tranzacţiile de luni în coborâre, după ce săptămâna trecută au înregistrat cel mai mare declin din ultimii trei ani, pe fondul îngrijorărilor legate de încetinirea creşterii economice.
Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a scăzut cu 0,4%, DAX 30 (Frankfurt) cu 0,1%, iar FTSE 100 (Londra) cu 0,2%.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă