2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialBursa a crescut uşor în prima parte a zilei

Bursa a crescut uşor în prima parte a zilei

Acţiunile OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) şi Transelectrica (TEL) au scăzut în prima jumătate a şedinţei de luni, într-o piaţă în creştere uşoară, cu cele mai multe dintre titlurile cu lichiditate ridicată în teritoriu pozitiv, informează Mediafax.

Indicele BET Plus, de referinţă, a urcat cu 0,1%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,2%, după ce au deschis pe plus cu 0,3%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 28,79 milioane de lei (6,47 milioane de euro) până la ora 14:00.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 14,53 milioane de lei, sumă în care sunt incluse şi două transferuri de tip deal de 9,17 milioane de lei. Cotaţia FP, compania cu cea mai ridicată pondere în principalii indici ai bursei, a urcat cu 0,9%.

Cele mai multe dintre acţiunile lichide au crescut în prima jumătate a zilei, excepţiile fiind Transelectrica, cu un declin de 1,4%, şi Romgaz, cu 0,3%. Operaţiunile cu acţiunile Romgaz au totalizat 5,56 milioane de lei, iar cele cu titlurile Transelectrica au însumat 2,6 milioane de lei.

Citeşte şi: Euro a deschis în scădere, aproape de 4,45 lei

Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 0,6% şi au limitat, alături de Romgaz, evoluţia pozitivă a pieţei. Lichiditatea titlurilor OMV Petrom a fost redusă în prima jumătate a şedinţei, cu schimburi de numai 58.600 de lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,3%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,1%.

Acţiunile BRD – Groupe Societe Generale (BRD) au crescut cu 1,7%, în urma unor operaţiuni de aproape 300.000 de lei, în timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) au stagnat, pe schimburi de 1,11 milioane de lei.

Indicele BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK cu 0,4%, susţinut şi de evoluţia titlurilor Erste. Acţiunile Erste Group Bank (EBS), proprietarul BCR, au crescut cu 2,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni se aflau în creştere luni la mijlocul zilei, la cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani, alimentate de optimismul investitorilor, după ce Grecia a încheiat vineri o înţelegere cu creditorii săi internaţionali în ceea ce priveşte pachetul de sprijin financiar.

Programul de sprijin financiar acordat Greciei a fost prelungit luni cu patru luni în urma şedinţei miniştrilor de finanţe din zona euro, însă guvernul de la Atena trebuie să prezinte până luni seară o listă cu reforme pentru ca zona euro să continue finanţarea economiei elene.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a crescut cu 0,2%, FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 0,3%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 0,4%.

În Europa Centrală, bursa de la Budapesta a crescut cu 0,4%, cea de la Praga cu 0,3%, iar piaţa de capital de la Varşovia cu 0,5%.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă