12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialBursa de la Bucureşti a închis în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere

Bursa de la Bucureşti a închis joi în scădere cu 0,25%, pe un rulaj susţinut de opt tranzacţii deal cu acţiuni BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), conform Mediafax

Indicele BET Plus, de referinţă, a închis în scădere cu 0,25%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni cu 0,3%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni s-au situat la 25,5 milioane de lei (5,72 milioane euro), în creştere uşoară de la 23,7 milioane de lei miercuri. Aproape 8,3 milioane de lei au provenit din transferuri pe piaţa deal.

Acţiunile BRD au făcut obiectul a cinci tranzacţii de tip deal, în valoare totală de puţin peste 4,05 milioane de lei. Miercuri, au fost transferate pe piaţa deal trei pachete cu titlurile BRD, pentru 2,79 milioane de lei.

Tot pe segmentul deal, investitorii au tranzacţionat joi două pachete cu acţiuni Transelectrica, cu o valoare cumulată de 2,86 milioane de lei, precum şi un pachet de 5.000 de acţiuni Transgaz, care a fost vândut pentru 1,36 milioane de lei.

Dealurile cu acţiuni BRD au fost perfectate la un preţ cu 0,46% sub cel de referinţă, în timp ce titlurile Transelectrica şi Transgaz au fost transferate la cotaţii cu 0,5%, respectiv 0,31% peste preţul de referinţă.

Citește și: Leul a rămas pe apreciere faţă de euro şi a închis la 4,444 unităţi

Pe piaţa regular, BRD a închis în coborâre cu 0,97%, Transelectrica a urcat cu 0,8%, iar Transgaz a avansat cu 0,18%.

BET FI, format din Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, a închis în stagnare. Trei din cele cinci SIF-uri au încheiat şedinţa bursieră pe minus, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 0,71%, respectiv 0,25%, iar titlurile Fondul Proprietatea au stagnat.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondul Proprietatea au însumat 3,93 milioane de lei.

În pofida creşterilor înregistrate de Transelectrica, Transgaz şi Romgaz (SNG) indicele din sectorul energetic a încheiat sesiunea în stagnare, tras în jos de evoluţia titlurilor OMV Petrom (SNP), care au pierdut 0,54% din valoare, după transferuri de 1,9 milioane de lei.

Indicele BET XT a scăzut cu 0,25%, iar BET BK a închis în stagnare.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa, principalele pieţe erau în urcare la închiderea sesiunii bursiere de la Bucureşti, în urma anunţului Băncii Centrale Europene potrivit căruia instituţia bancară va începe luni, 9 martie, un program pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale emise de statele din zona euro. Indicele Stoxx Europe 600 era în creştere cu 0,8%.

În Europa Centrală, bursa de la Praga a crescut cu 1,5%, piaţa de capital de la Budapesta cu 0,6%, iar bursa de la Varşovia cu 0,7%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă