10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBursele asiatice, în creștere după revenirea de pe Wall Street

Bursele asiatice, în creștere după revenirea de pe Wall Street

Bursele din Asia au revenit joi pe creștere, după creșterea înregistrată miercuri pe Wall Street, însă revenirea calmului rămâne precară pe fondul persistenței îngrijorărilor cu privire la încetinirea economiei chineze, relatează Agerpres

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis ședința în creștere cu 1,08% (197,61 puncte) până la valoarea de 18.574,44 puncte. De asemenea, bursele de la Hong Kong, Sydney și Seul erau și ele în creștere la fel ca și bursa de la Shanghai care la mijlocul ședinței înregistra o creștere de 1,55%.

Potrivit traderilor, creșterea burselor asiatice se explică în primul rând prin revenirea optimismului ca urmare a revenirii burselor de la New York. Indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat miercuri o creștere de aproape 4%, după șase ședințe consecutive de scădere, pe fondul perspectivelor ca Rezerva Federală americană să amâne majorarea dobânzii de bază din cauza dificultăților economice din China.

‘Creșterea puternică de la New York a contribuit în mare parte la susținerea pieței bursiere din China’, a explicat Zhang Yanbing, analist la firma de brokeraj Zheshang Securities. ‘Încrederea investitorilor se redresează dar pentru o revenire durabilă va fi nevoie de timp’, a adăugat analistul.

Piețele bursiere mondiale urmăresc cu atenție orice semn de încetinire a economiei Chinei, a doua mare economie a lumii responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În încercarea de a calma situația de pe bursă și a arăta că este hotărâtă să susțină activitatea economiei, Banca centrală a Chinei a adoptat marți o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de a cincea reducere a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, Banca centrală a Chinei a redus și nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, în încercarea de a le stimula să acorde mai multe credite și a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice și autorități locale.

Opinia generală a analiștilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deși sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanșa o relansare durabilă a activității economice, a investițiilor și a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară și reducerile fiscale.

China a înregistrat anul trecut o creștere de 7,4%, cea mai slabă din ultimul sfert de secol, iar pentru acest an oficialii de la Beijing au fixat o țintă de creștere de 7%. După decenii în care creșterea economică a Chinei a fost mai mare de 10% pe an, stimulată de exporturi și cheltuieli publice masive în infrastructură, motoarele de creștere au început să încetinească: producția industrială a încetinit, exporturile au scăzut iar piața imobiliară stagnează.

În încercarea de a reechilibra și a reorienta economia spre un model de creștere mai lent dar mai durabil, guvernul chinez vrea să stimuleze consumul intern, prin încurajarea serviciilor și a sectorului privat și de asemenea să restructureze companiile de stat ineficiente. Însă, în pofida măsurilor de susținere repetate, datele statistice dezamăgitoare se succed în China iar această înrăutățire a conjuncturii economiei chineze a afectat în ultimele zile bursele din întreaga lume.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă