22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCursul euro a închis în creștere

Cursul euro a închis în creștere

Ușor desupra pragului de 4,42 lei/euro a fost cursul la închidere al monedei europene, fără ca decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a reduce dobânda de politică monetară să influenţeze vizibil piaţa interbancară, informează Mediafax.

În jurul orei 16:30, euro era tranzacţionat la 4,4210 lei, în creştere de la 4,4155 lei/euro în piaţa locală pe finalul şedinţei de luni.

Schimburile au fost perfectate între un minim de 4,4171 lei/euro, înregistrat în deschiderea schimburilor dintre băncile locale, şi un maxim de 4,4210 lei/euro.

În regiune, forintul s-a depreciat cu 0,1% în raport cu euro, în timp ce zlotul s-a apreicat cu 0,1%.

BNR a decis marţi să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variaţie de la 2,75% la 2,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%.

Odată cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, începând cu data de 5 noiembrie 2014, BNR a decis şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Piaţa nu a fost influenţată vizibil de decizia BNR de a reduce dobânda, anticipată de analişti.

Cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut marţi şi s-a apropiat de pragul de 4,42 lei/euro, peste care s-a situat cel mai recent în urmă cu mai puţin de o săptămână.

Referinţa pentru euro a crescut cu 0,6 bani, la 4,4193 lei/euro. Cel mai recent, un curs mai ridicat de 4,42 lei/euro a fost înregistrat miercuri, 29 octombrie, la 4,4226 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs în scădere cu 0,42 bani, la 3,5277 lei/dolar, ca urmare a evoluţiei monedei americane în raport cu euro pe pieţele financiare externe.

Cursul francului elveţian a crescut cu 0,49 bani, la 3,6663 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut marţi la 0,1% – 0,66% pe an, de la 0,26% – 0,76% pe an luni.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au coborât la 0,25% – 0,75% pe an, de la 0,38% – 0,88% pe an în şedinţa anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, se situează la 1,86% pe an, faţă de 1,94% pe an luni.

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan: “Bilanțul lui este matematic zero”

Candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a criticat dur activitatea actualului edil, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan: “Bilanțul lui este matematic zero”

Candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a criticat dur activitatea actualului edil, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...
Ultima oră
Pe aceeași temă