18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul de finanţe, despre provocările pieţei de capital din România, la Gala...

Ministrul de finanţe, despre provocările pieţei de capital din România, la Gala Anului Bursier 2016

“Atragerea companiilor din mediul privat şi transparenţa reprezintă provocări pentru piaţa de capital din România, astfel încât să se facă trecerea de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă”, a declarat, joi seară, în cadrul evenimentului de inaugurare a Anului Bursier 2016, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, citată de Agerpres

“Este o zi foarte importantă pentru Bursa de Valori Bucureşti şi pentru România. Dacă ne uităm în spate vedem că sunt peste 20 de ani de activitate, ani în care s-a dovedit că economia românească are nevoie de o piaţă de capital solidă. Au fost listate companii, precum Petrom, Electrica, Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Fondul Proprietatea, cele 5 SIF-uri. Pentru companiile de stat nu a însemnat doar un acces la finanţare, ci şi o creştere a gradului de transparenţă. Provocarea principală pentru piaţa de capital va fi atragerea companiilor din mediul privat. Este nevoie de o transparenţă pe piaţa de capital pentru trecerea de la statutul de piaţă de frontieră la piaţă emergentă”, a afirmat Dragu. 

Potrivit ministrului Finanţelor, prognozele arată că, în următorii doi ani, Bursa de Valori Bucureşti ar putea înregistra o creştere substanţială, iar valoarea tranzacţionată va putea depăşi 16 miliarde de lei. “Am urmărit evoluţia pieţei de capital şi am constatat o creştere continuă, de exemplu, de peste 12 procente a valorii Bursei şi o valoare tranzacţionată ce depăşeşte 12 miliarde de lei. Există o legătură între o piaţă de capital puternică şi creşterea economică. Investitorii au de câştigat de pe urma acestei pieţe. Din prognozele noastre observăm că pentru următorii doi ani Bursa de Valori Bucureşti ar putea înregistra o creştere până la 176 miliarde (lei, n.r.), iar valoarea tranzacţionată ar putea să depăşească 16 miliarde”, a menţionat Anca Dragu. 

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ organizează, joi, evenimentul de inaugurare a Anului Bursier 2016, în cadrul căruia vor fi acordate o serie de distincţii celor care au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital din România, în 2015. În cadrul evenimentului, care beneficiază de prezenţa a peste 350 de persoane, au fost invitaţi să susţină discursuri: Lucian Anghel – preşedintele BVB, Anca Dragu – ministrul Finanţelor Publice şi Marius Bostan – ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

Banca Transilvania, BT Securities, Swiss Capital, IAR Braşov, dar şi participantul ceh Wood&Company s-au aflat printre câştigătorii premiilor acordate de către Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ pentru companiile care au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital din România, în 2015. La nivel general, participantul cu cea mai mare valoare tranzacţionată pe piaţa de obligaţiuni a BVB în 2015 a fost desemnat BT Securities. Cuantumul tranzacţionat s-a ridicat la 2,8 miliarde lei. 

Titlul de participant local cu cea mai mare valoare tranzacţionată pe piaţa de acţiuni a BVB în 2015 a revenit Swiss Capital participantul cu sediul în România consemnând, anul trecut, cea mai mare valoare de tranzacţionare pe piaţa de acţiuni dintre participanţii BVB români, respectiv 3,5 miliarde lei. Gala BVB a continuat cu acordarea unui alt premiu pentru participantul cu cea mai mare valoare tranzacţionată pe piaţa de acţiuni a BVB în 2015, distincţie care a revenit cehilor de la Wood&Company, Praga. Potrivit organizatorilor, participantul BVB a consemnat cea mai mare valoare de tranzacţionare pe piaţa de acţiuni, respectiv 4,5 miliarde lei. 

Premiul pentru Cea mai bună evoluţie a preţului unei acţiuni pe BVB în 2015 a fost acordat IAR Braşov, cu o ascensiune de 278,3%, valoare calculată ca variaţie a preţului înregistrat în ultima şedinţă de tranzacţionare din anul 2015, comparativ cu ultima şedinţă de tranzacţionare din anul 2014. Cel mai bun analist pe piaţa de acţiuni în 2015 a fost desemnat de către public, iar numele său este Patrick Bărbulescu, IFB Finwest. Totodată, la categoria ‘Cel mai bun broker de retail în 2015’, votul publicului s-a îndreptat către BT Securities. 

Cea mai bună iniţiativă educaţională pe Piaţa de Capital în 2015 a fost desemnată, tot prin votul publicului, ‘Fluent în Finanţe’, proiectul de referinţă al BVB, prin care instituţia îşi propune să îmbunătăţească educaţia financiară în România. Conceptul ‘Fluent în Finanţe’ presupune abordarea directă a angajaţilor români la locul lor de muncă, pentru a le semnala importanţa gestionării eficiente a finanţelor personale. Prin acest proiect, care s-a desfăşurat în perioada iulie – decembrie 2015, Bursa de Valori Bucureşti a organizat seminarii pentru angajaţii din peste 20 de companii reprezentative din România. Conceptul a fost extins cu ‘Fluent în Finanţe 2.0’ şi pentru persoane fizice. 

Nu în ultimul rând, instituţia anului pe Piaţa de Capital din România a fost desemnată, pentru anul 2015, Banca Transilvania. Instituţia bancară, care se află pe lista candidaţilor care vor conduce România în categoria Pieţelor Emergente, cu cea mai mare valoare a free float-ului, a finalizat cu succes achiziţia Volksbank România, devenind astfel a treia cea mai mare bancă din ţară. Grupul BT a fost implicat activ în dezvoltarea comunităţii de investiţii de retail din România şi în implementarea noilor principii de Guvernanţă Corporativă. 
 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă