16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialOferta Electrica ar putea fi subscrisă integral până luni

Oferta Electrica ar putea fi subscrisă integral până luni

Oferta publică iniţială (IPO) a Electrica evoluează bine şi ar putea fi subscrisă integral până luni, cu două zile înainte de încheierea perioadei de subscriere, anticipează ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit Mediafax.

"IPO-ul Electrica evoluează bine. Mă aştept ca oferta să fie subscrisă integral, cel mai târziu luni, 23 iunie. Electrica este o companie cu perspective bune şi, de aceea, prospectul ei merită analizat. Ne dorim ca ea să devină model pentru România în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă. Acordul agreat cu BERD în acest sens va ajuta mult compania", a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o declaraţie transmisă joi dimineaţă.

Conform Mediafax, oferta prin care statul va transfera către investitori privaţi 51% din acţiunile Electrica a început luni, 16 iunie, şi se va încheia miercuri, 25 iunie.

Pe tranşa micilor investitori de retail sunt disponibile 7% din acţiunile scoase la vânzare, iar investitorii mari de retail pot subscrie 8% din titluri. Restul de 85% din acţiunile plasate în ofertă sunt destinate investitorilor instituţionali, printre care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Volumul destinat investitorilor retail ar putea fi suplimentat cu 5%, de la 15% la 20%, în funcţie de cerere.

Oferta începe la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro.
Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Joi dimineaţă, la începutul celei de-a patra zi de desfăşurare a ofertei Electrica, tranşa disponibilă micilor investitori de retail este deja suprasubscrisă semnificativ, existând un interes foarte ridicat mai ales pentru ordinele care beneficiază de 5% discount.

Astfel, investitorii mici de retail au subscris până în prezent un total de 17,035 milioane de acţiuni, cu 37% peste volumul de 12,403 milioane de titluri disponibile în cadrul ofertei pe acest segment, potrivit brokerilor. Un număr de 6,631 milioane de acţiuni au fost subscrise prin 7.622 ordine pentru pachetul minim garantat, de până la 1.000 de acţiuni, iar 10,404 milioane de titluri au făcut obiectul a 1.875 ordine care beneficiază de discountul de 5% acordat investitorilor mici de retail în primele cinci zile lucrătoare din cadrul ofertei pentru subscrieri de peste 1.000 de acţiuni.

Garantarea celor maxim 1.000 de acţiuni subscrise pe investitor se face în baza principiului primul venit – primul servit, în limita maximă de 10 milioane de acţiuni din oferta publică. Micii investitori de retail pot subscrie între 250 şi 20.000 de acţiuni Electrica la preţul de 13,5 lei/acţiune, în timp ce pentru investitorii mari de retail ordinul minim este de 10.000 de acţiuni. În cazul subscrierilor cu discount, acţiunile vor fi distribuite pro-rata la sfârşitul ofertei, în funcţie de volumele subscrise.

Până joi dimineaţă au fost subscrise doar 3,491 milioane de acţiuni din tranşa rezervată investitorilor mari de retail, prin 54 de ordine, cele mai mari subscrieri fiind pentru 535.000, 400.000, respectiv 347.000 de acţiuni. Investitorii mari de retail au disponibile 14,175 milioane de acţiuni.

Rezultatele subscrierilor pe tranşa investitorilor instituţionali vor fi cunoscute după încheierea ofertei, în funcţie de acestea fiind determinat şi preţul final din ofertă.

Cele mai citite

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă