10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialStandard&Poor's a reconfirmat rating-ul României aferent datoriei guvernamentale

Standard&Poor’s a reconfirmat rating-ul României aferent datoriei guvernamentale

Ministerul Finanțelor Publice anunță că agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a și susține că acesta ar putea fi îmbunătățit în condițiile continuării consolidării bugetare, scăderii datoriei guvernamental și continuării programelor de restructurare și de privatizare, se arată într-un comunicat al Ministerului transmis, sâmbătă, AGERPRES.

“Agenția de rating S&P Global Ratings a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt, în valută și în monedă locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă Stabilă. Această reconfirmare are la bază rezultatele obținute de România în plan economic, respectiv o datorie guvernamentală moderată, precum și perspectiva continuării ritmului de creștere economică. Nivelul scăzut al ratelor de dobândă și prețul petrolului au contribuit la o creștere economică în termeni reali de 3,8% anul trecut și de 5,2% în prima jumătate a anului 2016, fiind cea mai rapidă creștere la nivelul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit ministrului Finanțelor, Anca Dragu, anunțul agenției confirmă faptul că România are o creștere economică solidă și sustenabilă care este însoțită de crearea într-un ritm accelerat de locuri de muncă, de inflație redusă și de un deficit extern scăzut.

“Nivelul estimat al datoriei guvernamentale pentru sfârșitul anului 2016 este sustenabil, de 39,1% din PIB, iar costurile de finanțare ale Trezoreriei Statului sunt în scădere’, a declarat Anca Dragu.

Potrivit MFP, agenția ar putea îmbunătăți rating-ul de țară acordat României în condițiile continuării consolidării bugetare, tendinței susținute de scădere a datoriei guvernamentale, precum și a programelor de restructurare și de privatizare cu succes a companiilor de stat.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă