12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDeloitte: ce aşteptări au directorii financiari în 2016

Deloitte: ce aşteptări au directorii financiari în 2016

Directorii financiari români sunt optimişti cu privire la creşterea economică a ţării în 2016 şi iau în calcul extinderea pe noi pieţe sau pe cele actuale, arată ediţia a 7-a a Deloitte CFO Survey, care include şi România. 

Studiul arată că aproape un sfert dintre directorii financiari intervievaţi estimează o creştere a PIB de până la 3,5%, în concordanţă cu previziunile Băncii Mondiale, de 3,9%, iar mai mult de jumătate (52%) încep să privească pieţele noi ca pe o sursă de venituri, comparativ cu 33%, anul trecut. De asemenea, 57% dintre aceştia se aşteaptă la o creştere a numărului de angajaţi. 

'Dacă acum trei sau patru ani companiile se confruntau cu reduceri de bugete ca urmare a crizei economice, astăzi acestea iau în calcul din nou expansiunea, fie prin extinderea pe pieţe noi mai mult ca în trecut, fie prin sau creşterea echipelor. Criza talentelor, în special la nivel senior şi de top, reprezintă una dintre problemele cu care companiile s-ar putea confrunta pe parcursul acestui an', a spus Ahmed Hassan, partener Deloitte România şi lider al programului CFO. 

Deşi directorii financiari români arată un grad mare de optimism în legătură cu viitorul, comparativ cu colegii lor din Europa Centrală, majoritatea este precaută când vine vorba de riscuri, întrucât 78% consideră că nu este momentul potrivit pentru asumarea unor riscuri mai mari, iar 76% iau în considerare mai degrabă resurse interne de finanţare decât împrumuturile bancare. 

'Schimbări recente cum este cea a Codului Fiscal sunt de asemenea bine primite de către directorii financiari, deoarece 69% dintre ei consideră că schimbările vor avea un impact pozitiv asupra activităţii lor. Pe termen scurt însă nivelul de optimism şi apetitul pentru business vor fi influenţate de stabilitatea economică şi politică', a mai spus Hassan. 

La rândul său, Mircea Varga, CFO Ţiriac Holdings, a spus că România poate avea una din cele mai atractive economii din Europa, în funcţie de capacitatea sa de a gestiona momentul favorabil la care se află. 

'În ciuda unui început de an descurajant, în care pieţele financiare au fost marcate de turbulenţe semnificative, precum prăbuşirea în luna ianuarie a principalilor indicatori bursieri cu mai mult de două cifre procentuale, până la minimul istoric al ultimilor cinci ani, de decapitalizarea dramatică a unor bănci europene importante pe fondul adoptării discrete a măsurii de tip bail-in în sistemul bancar european şi de întrebări serioase privind intrarea economiei americane într-o nouă recesiune, rămân optimist cu privire la creşterea economică a României în 2016. O creştere a PIB de 3,5%-3,8% este realizabilă', a afirmat Varga. 

'Cred că relaxarea fiscală începută anul trecut, dublată de întărirea disciplinei fiscale şi financiare şi înăsprirea măsurilor de colectare a taxelor, sunt ingredientele necesare pentru o dezvoltare sustenabilă a unei economii sănătoase. Economia românească ar putea deveni una dintre cele mai atractive din regiune şi, de ce nu, din Europa. Totul depinde de noi şi de cum vom reuşi să gestionăm acest moment favorabil pentru România', a mai spus Varga. 

La rândul său, Bogdan Popa, vicepreşedinte & CFO Raiffeisen Bank România, a apreciat că 2016 va aduce o concurenţă mai mare în rândul băncilor în efortul lor de a crea oportunităţi noi de investiţii, în special pentru IMM-uri. 

'În 2016 creşterea economică va continua, la nivel micro vedem diferenţe mai accentuate între jucători, accelerarea adoptării de noi tehnologii şi adaptarea sau înnoirea modelelor de afaceri. Conservarea resurselor rămâne principala preocupare şi chiar dacă reducerea costurilor nu mai este neapărat un obiectiv în sine, creşterea productivităţii este în continuare o prioritate. Băncile vor căuta oportunităţi de creditare în special în zona IMM-urilor, în încercarea de a aduce pe piaţă linii de finanţare avantajoase pentru investiţii în inovaţie, tehnologie şi dezvoltarea personalului', a spus Popa. 

Potrivit Deloitte CFO Survey în România, aproape 70% dintre directorii financiari consideră că actualele modificări fiscale vor avea un impact pozitiv, 40% dintre directorii financiari cred că centrele de servicii proprii (SCC- shared service centers) sunt benefice pentru companie, 45% dintre directorii financiari consideră că lipsa abilităţilor necesare este principalul motiv pentru care nu găsesc forţă calificată de muncă, 33% dintre directorii financiari previzionează că indicatorul CAPEX (cheltuielile de capital / bugetul de investiţii – n.a.) se va concentra asupra IT hardware şi software şi asupra noilor tehnologii, iar 30% dintre directorii financiari cred că investiţia în hardware şi software va fi una din principalele trei provocări ale acestui an. 

De asemenea, 24% dintre directorii financiari se aşteaptă la o creştere a PIB între 2,6% şi 3,5%, 53% dintre directorii financiari sunt optimişti cu privire la creşterea economică, 78% dintre directorii financiari consideră că nu este momentul potrivit pentru a-şi asuma riscuri prea mari, cu 7% mai puţini decât anul trecut, 52% dintre directorii financiari încep să privească pieţele noi ca pe o posibilă sursă de venituri, comparativ cu 33% anul trecut, 59% dintre directorii financiari văd oportunităţi de creştere în pieţele interne, comparativ cu 62% anul trecut, 67% dintre directorii financiari sunt de părere că stabilitatea zonei euro a fost afectată de criza din Grecia, 63% dintre directorii financiari consideră că economia actuală are un nivel normal de instabilitate, comparativ cu 37% anul trecut. 

Reducerea costurilor directe nu mai este o prioritate pentru 59% dintre directorii financiari, iar reducerea costurilor indirecte este oarecum o prioritate pentru 67% dintre directorii financiari. Potrivit studiului, 30% dintre directorii financiari consideră împrumuturile bancare ca nefiind atractive, comparativ cu 15% anul trecut, 33% dintre directorii financiari se aşteaptă la o creştere a costurilor în următoarele 12 luni, 41% dintre directorii financiari au apreciat că îndatorarea este atractivă, în timp ce 33% consideră capitalul propriu drept o sursă atractivă de finanţare. 

Deloitte CFO Survey mai arată că 51% dintre directorii financiari se aşteaptă la o scădere a ratei şomajului, 62% dintre directorii financiari nu se aşteaptă la un deficit de specialişti în domeniul financiar, în următorul an, 73% dintre directorii financiari prognozează un deficit de personal la nivel mediu şi superior, 57% dintre directorii financiari prevăd o creştere a numărului de angajaţi, Perspectiva de creştere a companiilor, 76% dintre directorii financiari iau în considerare finanţarea internă, 71% dintre directorii financiari privesc remodelarea modelului de afaceri şi restructurarea ca pe o prioritate, 50% dintre directorii financiari se aşteaptă la o creştere a marjelor operaţionale, 78% dintre directorii financiari previzionează o creştere a cifrei de afaceri. 

A 7-a ediţie a CFO Survey reprezintă opinia a aproape 500 de directori financiari din 11 ţări din Europa Centrală: Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Chestionarul a fost realizat în perioada august-octombrie 2015 şi evidenţiază părerile şi strategiile directoriilor financiari din cele mai mari companii din regiune, explorând principalele patru seturi de probleme cu care se confruntă directorii financiari: mediul de afaceri, priorităţile şi aşteptările companiei, priorităţile financiare şi priorităţile personale.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă