12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAcționarul majoritar al Astra Asigurări anunță că vrea să finanțeze compania cu...

Acționarul majoritar al Astra Asigurări anunță că vrea să finanțeze compania cu aproape 100 de milioane de euro. Își va permite ASF să ignore această propunere și să bage firma în faliment?

La capătul a câteva săptămâni de zvonuri și speculații privind viitorul companiei Astra Asigurări, alimentate inclusiv de afirmațiile președintelui Autorității de Supraveghere Finan­ciară (ASF), Mișu Negrițoiu, care a invocat de mai multe ori posibilitatea ca firma să intre în faliment, acţionarul majoritar al asigurătorului, omul de afaceri Dan Adamescu, a anunțat că va finanța redresarea companiei.

În schimb, acționarul majoritar al Astra Asigurări cere ASF să accepte planul de salvare a societăţii, singurul de altfel existent la acest moment. Suma cu care vrea să finanțeze societatea, pentru a împie­dica intrarea ei în faliment, este de 425 de milioane de lei. Condiția? ASF trebuie să accepte planul de redresare financiară. Acţionarii Astra au anunțat că pot plăti suma în două tranșe. Până la sfârşitul acestui an pot capitaliza compania cu 150 de milioane de lei, iar până în septembrie 2016 cu alte 275 milioane de lei. Această decizie vine după ce săptămâna trecută ASF a anunţat că Astra nu va încheia a treia etapă de majorare de capital, ceea ce poate însemna falimentul societăţii. Un eveniment care ar avea consecințe catastrofale nu doar pentru piața de asigurări și pentru bugetul statului, ci pentru întreaga eco­nomie.

Autoritatea de Supraveghere Financiară încearcă de mai bine de jumătate de an să aducă societatea Astra pe linia de plutire, cu ajutorul unui administrator special, dar până acum rezultatele au fost dezamăgitoare. Din acest motiv, singura soluție pentru salvarea Astra Asigurări stă acum în mâna acţionarilor, care sunt dispuși să se implice, dar așteaptă acordul oficialilor pentru a împiedica intrarea ei în faliment.

De modul în care ASF va răspunde la această propunere ar putea depinde nu doar supraviețuirea Astra Asigurări, ci și bunul mers al întregii economii, având în vedere anvergura companiei, dar și necesarul de resurse financiare pe care statul va trebui să le cheltuiască în cazul în care o va băga în faliment.

Iată mai jos comunicatul integral dat de acționarii majoritari ai Astra Asigurări.

„The Nova Group Investments România S.A. și Epsilon Estate Provider SRL, acționarii majoritari ai ASTRA S.A., consideră că, în contextul limitării activității ASTRA conform deciziei ASF nr. 999 din data de 26 mai 2015, era predictibilă închiderea fără succes a Etapei III a majorării de capital a ASTRA adresată investitorilor instituționali.

Devine astfel evident că redresa­rea financiară a companiei ASTRA depinde de suportul financiar acordat de către acționarii majoritari și de buna colaborare și sprijinul instituțional al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Prin urmare, The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider, acționarii majoritari ai ASTRA, propun următorul plan de redresare financiară:

 Aducerea ca aport la capitalul sumei totale ce a făcut obiectul ofertei publice eșuate, și anume suma de 425 milioane de lei, ­într-un termen de aproximativ un an, astfel:

1. Suma de 150 milioane de lei până la data de 31 decembrie 2015;

2. Restul sumei de 275 milioane de lei până la data de 30 septembrie 2016;

Propunerea trebuie coroborată cu sprijinul instituțional al ASF, după cum urmează:

– revocarea administrării speciale, încetarea mandatului KPMG ca administrator special;

– preluarea AXA Life Insurance S.A. de către ASTRA;

– revocarea Deciziei ASF nr. 999 din data de 26 mai 2015, care are ca obiect limitarea activității de subscriere de către ASTRA.

În condițiile aprobării planului de redresare financiară, acționarii sunt pregătiți să susțină nevoile urgente ale companiei cu fonduri, ca etapă preliminară și temporară până la finalizarea demersurilor privind majorarea de capital.“

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă