27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecial(P) Cinci tendinte in web design pentru anul 2016

(P) Cinci tendinte in web design pentru anul 2016

Cine poate sa uite de gif-urile anilor 90′ sau se mai poate concentra pe design-urile plate ale site-urilor vechi? Recent, specialistii au remarcat faptul ca web-ul este un domeniu in care tendintele sunt la fel de importante precum in moda. Tocmai din aceasta cauza ne-am hotarat sa analizam tehnicile populare care intervin in crearea unei pagini web in anul 2016.

 

Proliferarea modelelor UI (interfata cu utilizatorul). Un efect secundar al trendului responsive este ca, in momentul de fata, multe site-uri arata similar. Cu toate acestea, nu este de blamat doar designul responsive. Cresterea site-urilor realizate pe Wordpres si expansiunea pietei de teme reprezinta si ea o cauza buna pentru similaritatile dintre platforme. Totusi, nu putem spune ca acesta este un lucru rau. Motivul? Web designul a ajuns la maturitate si este normal sa ramana destul de putine lucruri in calea inovarii, cel putin cand vorbim despre UI.

 

Cu alte cuvinte, un check out va fi in continuare un check out si, in concluzie, el ar trebui sa functioneze ca atare. La fel si modelul de login. Nu exista niciun motiv intemeiat pentru ca un web designer sa reinventeze roata, rolul sau primordial fiind acela de a conduce utilizatorul spre o experienta facila pe respectivul site. Asadar, in momentul in care vi se promit servicii de web design personalizate, voi trebuie sa fiti atenti la alte aspecte, precum graficele interactive cu publicul tinta, pagina de prezentare a site-ului sau continutul.

 

Meniurile hamburger, long scroll sau card layout. Primul este meniul hamburger, care este in continuare criticat desi nu exista nicio indolaia in privinta aprecierii pe care o detine in randul publicului larg. Parcurgerea lunga – long scroll – reprezinta un alt meniu popular in anul 2016. Plasarea tuturor paginilor importante in partea de sus este un mit deja sters cu buretele in mintea utilizatorilor, mai ales de cand termenul “responsive” gliseaza pe buzele tuturor. Tehnica se pliaza intr-un mod minunat pe site-urile care actioneaza precum containerele de continut, dar si pentru magazinele online care poseda numeroase categorii de produse.

 

Meniul impartit pe carduri porneste de la conceptul implementat de Pinterest si este util pentru ca prezinta informatile divizate pe bucati, fiecare bucata primind acelasi grad de importanta in structura unui site. Fiecarui card ii este atasata o categorie, iar forma lui dreptunghiulara il ajuta pe web designer sa jongleze mai mult cu pozitia sa pe platforma.

 

Animatii bogate, insa strategic plasate. Animatiile sunt folosite tot mai mult pentru a spori povestile unui site, ceea ce face experienta utilizatorului mai interactiva si distractiva. Cu toate acestea, un web designer cu experienta stie ca nu poate lipi animatiile oriunde. Animatiile la scara larga sunt utilizate ca instrumente primare de interactiune si au un impact puternic asupra utilizatorilor. De obicei, ele includ efecte precum derularea paralaxa sau imprumuta efectul de pop – up al notificarilor.

 

Animatiile la scara mai mica sunt si mai usor de implementat in designul unui site, un exemplu elocvent fiind bara de incarcare. In momentul de fata, animatiile care se incarca pe pagina sunt folosite de programatori pentru a anima platformele pe o singura pagina. Sa ne gandim la o solicitare de creare site prezentare, venita din partea unei companii care vrea un design plat, simplist. Animatia tinde sa fie un artificiu popular care creste interactivitatea pe o astfel de platforma, indiferent ca este un site de prezentare sau o pagina tip portofoliu. La fel de apreciate sunt si galeriile sau slideshow-urile, animatii eficiente pentru prezentarea mai multor imagini fara a incarca interfata cu utilizatorul. Slideshow-urile se pliaza perfect pe site-urile de fotografie, dar pe si paginile care includ demonstratii ale produselor.

 

Microinteractiunile. Ele indeplinesc roluri vitale la nivelul unei platforme. In primul rand, ofera utilizatorului sansa de a veni cu un feedback. Mai apoi, il pot ajuta pe acesta sa vada cu usurinta rezultatul unei actiuni sau sa manipuleze ceva la nivelul platformei. Fiind o parte vizibila a aplicatiilor care deja au castigat simpatia publicului general, microinteractiunile pot avea loc si pe site-ul tau, ele fiind chiar recomandate de catre specialisti pentru a mari timpul pe care utilizatorul il petrece pe platforma.

Acest concept este revitalizat de web designeri in anul 2016 pentru ca transforma experienta virtuala intr-una mult mai centrata pe fiinta umana. De asemenea, microinteractiunile imblanzesc viziunea artificiala pe care omul traditionalist o are asupra unui site.

 

Designul responsive. Acesta a devenit incredibil de popular in ultimii ani, avand in vedere cresterea numarului de persoane care utilizeaza internetul mobil. Este destul de simplu si ieftin pentru intreprinderi sa opteze pentru un site responsive, prietenos si pe deplin functional. Insa, chiar daca designul responsive este o tendinta importanta a anului 2016, sarcina unul web designer este aceea de a-si lamuri clientul ca un site pe mobil nu trebuie sa fie le fel de incarcat precum cel de pe desktop, numeroase componente Javascript si imagini CSS afectandu-i performanta si viteza de incarcare. 

Cele mai citite

VIDEO. Jose Mourinho consideră că a luat decizia greșită când a refuzat naționala Portugaliei

Jose Mourinho, "The special one", a sosit în România pentru a lua parte la meciul de "final" al Generației de Aur, difuzat în seara...

Anunț al ANPC cu privirea la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, sâmbătă, subliniind necesitatea achiziționării jucăriilor...

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...
Ultima oră
Pe aceeași temă