15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial”România are suficiente gaze naturale”

”România are suficiente gaze naturale”

Reducerea cu 13% a livrărilor de gaze către România de către Gazprom nu afectează necesarul de gaze și ”nu vor fi probleme”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niță. Acesta nu a spus însă care este perioada de timp pentru care necesarul este asigurat, scrie Mediafax.

Niță a fost întrebat cum vede anunțul privind reducerea cu 13% a gazelor furnizate către România de către Gazprom prin Transgaz.

”Transgaz primește, el primește gazul natural pe care îl transportă către beneficiari. Dacă nu există beneficiari, nu transportă (…) Înseamnă că unele contracte existente între importatorul român și exportatorul respectiv, respectiv exportatorul principal Gazprom suferă anumite modificări. Asta este o chestiune care se discută în principal între cei doi parteneri”, a răspuns ministrul.

Niță a fost întrebat dacă există riscuri legate de asigurarea necesarului de gaze naturale pentru România.
”Necesarul de gaze naturale este asigurat de către cele două companii românești, Petrom și Romgaz, și nu vor fi probleme”, a spus ministrul.

Întrebat la ce termen se referă atunci când susține că ”nu vor fi probleme”, dacă este vorba de un interval precum următorii cinci ani., Niță a răspuns: ”Există în discuție strategia energetică a României care probabil că va menționa foarte clar care este necesarul de gaze naturale al României pe următorii ani și ce va trebui să facem în perspectiva acestora”.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că subiectul legat de asigurarea necesarului de gaze nu a făcut obiectul discuțiilor în CSAT.

Ministrul a mai fost întrebat dacă exploatarea gazelor de șist, nu ar putea fi evitată prin reexploatarea zăcămintelor existente.

”Este o problemă de strategie a companiilor care exploatează, respectiv Romgaz și Petrom. Dacă vor fi posibilități de exploatare nu văd de ce cele două companii nu o vor face. Dar din câte știu eu, în momentul de față, necesarul este asigurat de către cele două companii. Sigur, dacă vor fi necesare noi cantități în perspectiva dezvoltării industriei, atunci se va pune problema exploatării gazelor din Marea Neagră și efectiv și a gazelor de șist, dacă va fi nevoie”, a mai spus Niță.

Grupul rus Gazprom a redus miercuri, pentru a doua oară, livrările de gaze naturale către România, de această dată cu 13% faţă de nivelul planificat, a anunţat Departamentul pentru Energie, care menţionează că "ar trebui să ne obişnuim cu astfel de situaţii".

"Livrările de gaze ruseşti către România au scăzut ieri cu 13% în raport cu nominalizările Transgaz. Volumul total al livrărilor de gaze ruseşti din această perioadă este la un nivel foarte scăzut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, în condiţiile în care producţia României este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi", se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

În prezent, consumul de gaze se situează la circa 22 milioane de metri cubi pe zi, iar din producţia de aproximativ 31 milioane de metri cubi, circa 9 milioane de metri cubi se înmagazinează în continuare zilnic.
"Nu există niciun motiv de îngrijorare, trebuie să începem să ne obişnuim cu astfel de situaţii generate de Gazprom. Volumele pe care le importăm sunt foarte mici, iar România este pregătită să facă faţă foarte bine acestei ierni fără ca populaţia să aibă de suferit", a declarat, în comunicat, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

România a înmagazinat până în prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decât obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, mai scrie Mediafax.

Nicolescu a discutat marţi cu ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, despre reducerea livrărilor de gaze din luna septembrie, în urma căreia a anunţat că "nu s-a confirmat faptul că situaţia nu va continua în acelaşi registru".

Grupul rus Gazprom a redus, în prima parte a lunii septembrie, volumele de gaze livrate unor companii din România, fără să ofere vreo explicaţie. Importurile de gaze rusești sunt însă extrem de reduse în această perioadă, iar România dispune de rezerve suficiente pentru perioada de iarnă.

Nicolescu afirma, în prima parte a lunii septembrie, că populaţia nu va avea de suferit la iarnă din cauza reducerii volumelor de gaze importate din Rusia.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă