21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecial23 de minute cu Expresul până la aeroport

23 de minute cu Expresul până la aeroport

Până la începutul acestei luni, oficialii de la Transporturi susţineau un proiect ştiinţifico-fantastic de modernizare a legăturii feroviare dintre Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni. Proiectul avea două mari hibe – era şi extrem de scump şi dura foarte mult. Cum era scump, era clar că nici nu se va face în viitorul apropiat.

Însă ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a schimbat abordarea și a decis că linia se va face cu bani puţini şi va fi gata chiar în acest an. „Metroul va ajunge la Aeroportul Otopeni în 2021, dar până atunci s-a găsit varianta unei legături pe calea feroviară între Gara de Nord şi zona Aeroportului Henri Coandă care va fi funcţională în acest an şi distanţa va fi parcursă în 23 de minute“, a declarat Dan Costescu.

Lucrările de reparaţie a liniei ferate nu mai au o valoare astronomică, iar un alt avantaj este că ele sunt făcute chiar de compania de infrastructură CFR SA şi nu se mai pierde vremea cu licitaţii şi inevitabilele contestaţii. „După analizările şi reformularea acestui proiect, în calea ferată s-a găsit o variantă pentru a lansa o legătură feroviară cu aeroportul. Cu suma de 220 de milioane de lei se vor face reparaţiile, pe costurile companiei de infrastructură, pentru ieşirea din Bucureşti şi se va repara podul de la Mogoşoaia, nu se va mai ocoli până la Chitila şi se va merge direct la aeroport. Asta înseamnă că, din aproape 30 de kilometri, vom avea de făcut doar 22 până la aeroport fără să facem nicio investiţie, fără costuri foarte mari“, a precizat Dan Costescu.

Potrivit ministrului, după repararea şinelor şi a podului, distanţa până la aeroport va fi parcursă în 23 de minute, şi nu în 48 de minute cât se face în prezent. Practic, este vorba de un upgrade al soluţiei existente, inaugurată în 2009 de Radu Berceanu, menţinându-se transbordarea cu mijloace auto de la punctul de oprire a trenului (P.O. Aeroport) şi până la aerogară. Demnitarul a precizat că este vorba de o distanţă de numai 1,5 kilometri ce va fi acoperită cu autobuze care vor fi puse la dispoziţia călătorilor de CFR, serviciu regăsit în costul biletului de tren.

Ministrul Transporturilor a făcut aceste declaraţii după ce a fost întrebat de mass-media dacă Bucureştiul va fi legat de Aeroportul Otopeni printr-o linie de metrou, astfel încât România să îndeplinească cerinţele necesare găzduirii unor meciuri ale Campionatului European de fotbal, în 2020. „La data campionatului există varianta de 48 de trenuri pe zi, deci va putea prelua orice vârf de călători venit dinspre aeroport către Gara de Nord“, a spus Costescu.

Întrebat de jurnalişti dacă UEFA va accepta această variantă de transport, ministrul a subliniat că aceasta are alte atribuţii. „Forurile europene stabilesc dimensiunea mingii, a porţii, a terenului. Cu ce ne deplasăm noi, suporterii, acolo e problema noastră. (…) Glumim că suntem suporteri, dar cu toată seriozitatea, ei pun restricţia la numărul de călători pe oră/sens“, a declarat Dan Costescu.

Ministrul nu a exclus varianta ca până în 2020 calea ferată să se poată extinde până la viitoarea staţie comună cu metroul, chiar lângă aerogară.

Cât priveşte magistrala de metrou 1 Mai – Aeroport Henri Coandă, oficialul a precizat că ea va fi gata în 2021, aşa cum este prevăzut în Master Planul de Transport. 

„România liberă“: Proiectele SF

„România liberă“ a scris luna trecută că, în prezent, legătura feroviară dintre Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni are mai multe hibe. Transbordarea călătorilor este făcută cu microbuzul, iar dacă sunt mai mulţi călători sunt nevoiţi să stea cu bagajele-n braţe, iar multe trenuri circulă în regim de Regio (personal), oprind în toate haltele, ceea ce lungeşte durata călătoriei. La începutul lunii trecute, „România liberă“ a arătat cum de la aeroport la Gara de Nord poţi face şi o oră şi jumătate. Până de curând, Ministerul Transporturilor susţinea soluţia prelungirii liniei ferate chiar până la aerogară, cu costuri imense, aşa cum reiese din Contractul de activitate a Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA pentru perioada 2016-2020, aprobat la finele lunii trecute prin hotărâre de guvern. În acest document, în dreptul obiec­tivului de investiţii „Linia de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti“ figurează suma de 291.736.790 euro fără TVA. Cum linia de cale ferată existentă ce leagă Gara de Nord de halta de la aeroport are o lungime de 28 km, rezultă un preţ unitar de 10,39 milioane de euro/km. Enorm, chiar dacă luăm în calcul că se intenţionează construcţia unui tunel pe sub DN1.

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă