16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAccident tehnologic la Kronospan Sebeș. Garda de Mediu evaluează incidentul

Accident tehnologic la Kronospan Sebeș. Garda de Mediu evaluează incidentul

Un accident tehnologic, urmat de un incendiu, s-a produs, joi, pe platforma companiei Kronospan din Sebeş, firmă specializată în producţia de PAL şi MDF. În urma incidentului nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale, relatează Mediafax

O comisie a Gărzii de Mediu cercetează cauzele incidentului.

Şeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat, joi, că instituţia a fost sesizată, joi după-amiază, privind producerea unui accident tehnologic urmat de un incendiu la linia de PAL a companiei Kronospan din Sebeş.

Citește și: Scandalul din Sebeş: Kronospan, obligată să refacă studiul de impact asupra sănătăţii

Hălălai a spus că o echipă formată din comisari de mediu sunt la faţa locului şi încearcă să evalueze incidentul pentru a stabili cauzele acestuia şi dacă a provocat probleme de mediu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kronospan Sebeş, Oana Bodea, a declarat că specialiştii firmei încearcă să stabilească din ce cauză s-a prpodus “evenimentul tehnologic” de la linia de PAL a companiei.

“Sistemele de securitate ale liniei au funcţionat în parametri normali, iar linia s-a oprit automat. Echipele de intervenţie sunt la fata locului şi în acelaşi timp s-a declanşat o investigaţie cu privire la cauzele evenimentului care va fi realizată de experţi în domeniu. Concluziile vor fi comunicate în cel mai scurt timp. În timpul evenimentului s-a declanşat fum de la arderea aşchiilor de lemn care existau în acel moment în transportoare”, a mai spus Oana Bodea.

Potrivit sursei citate, autorităţile cu atribuţii în domeniu au fost anunţate cu privire la producerea evenimentului.

Localnicii care locuiesc în cartierul din apropierea platformei industriale din Sebeş susţin că au auzit o explozie şi au văzut apoi un fum gros în curtea companiei Kronospan. Oamenii povestesc că incidentul s-ar fi produs chiar la finalul programului obişnuit de lucru al firmei din Sebeş, respectiv în jurul orei 16.00.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.

 Citeşte şi: Nou protest faţă de construirea unei fabrici de formaldehidă la Sebeș

Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 30.000 de tone pe an.

Compania Kronospan intenţiona să pună în funcţiune în primăvara acestui an, la Sebeş, o nouă fabrică de producere a formaldehidei, în urma unei investiţii de 18 milioane de euro, instalaţia second-hand fiind cumpărată din Franţa.

SC Kronospan Sebeş SA a solicitat APM Alba revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei de la 30.000 tone pe an la 40.000 tone pe an, iar ca urmare a solicitării agentului economic şi în urma parcurgerii procedurii, APM Alba a emis Decizia nr. 9556/03.12.2014 de emitere a autorizaţiei integrate de mediu revizuite.

După emiterea acestei decizii, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a înregistrat două contestaţii depuse în termenul legal, la decizia APM Alba, formulate atât de reprezentanţi ai societăţii civile, cât şi de persoane fizice.

În luna mai, MMAP a informat că a decis reevaluarea cererii Kronospan de mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei la fabrica din Sebeş, în urma primirii unor contestaţii, procedura de reevalaure nefiind încă încheiată.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.

Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.

De asemenea, în 2008, Kronospan a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.

 

Cele mai citite

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă