22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAfacerile din comerţul auto și serviciile de piață, în creștere

Afacerile din comerţul auto și serviciile de piață, în creștere

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primul semestru cu 7,8% ca serie brută faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 8,4% ca serie ajustată, iar volumul afacerilor pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat cu 4,1%, serie brută, potrivit Mediafax

Afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au avansat cu 7,8%, ca serie brută, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (16,7%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (7,9%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (7,9%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-2,9%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei s-a apreciat cu 4,1%, ca serie brută, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (13,4%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (12,5%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (6%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (0,9%).

Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-2,9%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, serviciile prestate populaţiei au înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 3,9%.

În iunie, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut cu 4,1% faţă de mai, ca serie brută, susţinute de comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (5,2%), comerţul cu autovehicule (3,8%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (2,7%) şi de comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (1,7%).

În funcţie de seria ajustată, afacerile au consemnat o scădere cu 3,9% faţă de luna precedentă.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avut un avans de 6,2%, serie brută, ca urmare a creşterilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (20,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (9,1%) şi la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (4,8%).

Activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au avut scăderi de 4,6%, iar serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare de 1,5%.

Comparativ cu iunie anul trecut, afacerile pentru comerţul auto s-au apreciat cu 9,9%, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, impulsionate de comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (21,4%), comerţul cu autovehicule (14,2%), activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (14,2%) şi de comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (2,6%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a avut afaceri în urcare cu 4,9%, serie brută, provenită în principal de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (13,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (12,6%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (4,4%), hoteluri şi restaurante (2,7%) şi activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (1,9%).

Ca serie ajustată, afacerile s-au majorat cu 5,1% faţă de iunie 2014.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă