14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialAfacerile din industrie au crescut 2,7%, dar comenzile au scădut cu 4,9%...

Afacerile din industrie au crescut 2,7%, dar comenzile au scădut cu 4,9% în iulie

Afacerile din industrie au crescut 2,7% în iulie, în termeni nominali, şi cu 4,4% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, la şapte luni avansul ajungând la 9,9%, evoluţie susţinută în principal de industria prelucrătoare. Totuși, comenzile noi din industrie au scăzut cu 4,9% faţǎ de iunie, dar au crescut cu 10,2% faţă de aceeaşi lună din 2013, iar în primele şapte luni au înregistrat un avans de 7,1%, potrivit datelor INS.

În iulie, comparativ cu luna precedentă, afacerile din industria prelucrătoare s-au majorat pe total cu 3,3%, iar industria extractivă a scăzut cu 13,5%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (+5,9%), în industria bunurilor intermediare (+3,7%) şi în industria energetică (+3%), iar scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,9%) şi în industria bunurilor de capital (-0,7%).

Faţă de iulie 2013, industria prelucrătoare a urcat cu 4,6% şi industria extractivǎ cu 0,9%, scie Mediafax.

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele, după cum urmează: industria energetică (+10,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,8%), industria bunurilor intermediare (+5,0%), industria bunurilor de capital (+4,0%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,5%).

În primele şapte luni, faţă de perioada similară din 2013, afacerile din industria prelucrătoare au urcat cu 9,9%, iar cele din industria extractivă cu 8,8%.

Comenzile noi din industrie au scăzut cu 4,9% în iulie, comparativ cu luna anterioară
BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Comenzile noi din industrie, pe total piaţa internă şi externă, au scăzut în iulie, în termeni nominali, cu 4,9% faţǎ de iunie, dar au crescut cu 10,2% faţă de aceeaşi lună din 2013, iar în primele şapte luni au înregistrat un avans de 7,1%, potrivit datelor INS.

Scăderea comenzilor noi faţă de iunie a fost cauzată de reducerile înregistrate în industria bunurilor de capital (-11,9%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,9%). Creşteri au consemnat industria bunurilor intermediare (+3,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,6%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, comenzile noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 25,2%, cele din industria bunurilor de capital cu 12,7%, din industria bunurilor intermediare cu 8,6% şi cele din industria bunurilor de uz curent cu 2,5%.

În primele şapte luni, comenzile noi au crescut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+26,9%), industria bunurilor intermediare (+8,7%), industria bunurilor de uz curent (+7,9%) şi industria bunurilor de capital (+5,2%). 

Cele mai citite

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă