11.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialAgricultorii afectați de calamităţi naturale în 2013 ar putea fi scutiţi de...

Agricultorii afectați de calamităţi naturale în 2013 ar putea fi scutiţi de impozit

Agricultorii a căror producție a fost afectată de intemperii în cursul anului trecut ar putea fi scutiți de la plata impozitului pe venit datorat pentru 2013. Valoarea scutirii ar urma să fie aplicată direct proporțional cu pagubele înregistrate anul trecut, dar numai dacă acestea au depășit gradul de 30% din producția estimată şi impozitul se calculează pe norme de venit.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, citat de Mediafax, nivelul daunelor provocate de calamități se dovedeşte cu documentele emise de autoritatea competentă. În plus, pentru a beneficia de această facilitate, fermierii trebuie să nu fi avut încheiată o poliţă de asigurare aferentă suprafetelor agricole calamitate.

În cursul anului trecut, agricultorii au înregistrat pierderi de peste 240 de milioane de lei din cauza fenomenelor meteo extreme. În consecință această situație a generat un impact fiscal negativ pentru cei care au avut venitul stabilit pe bază de normă de venit.

"Aceşti producători agricoli au declarat şi în unele cazuri au şi plătit impozitul calculat pe baza normelor de venit într-un context în care au suferit pierderi economice importante. În aceste condiţii, plata impozitului pe venit reprezintă o pierdere suplimentară, având în vedere faptul că producătorii nu au realizat valoare adăugată în anul economic respectiv", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, mai scrie sursa citată.

Conform documentului, impactul bugetar estimat pentru această scutire acordată agricultorilor va fi de 5,22 milioane lei în acest an. Fiscul va emite în aceste cazuri decizia de anulare a impozitului şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia. Pentru cei care au plătit deja impozitul aferent anului trecut sumele vor fi restituite.

Cele mai citite

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Hezbollah: Locuitorii strămutați israelieni se pot întoarce acasă dacă se încheie războiul

Şeful grupării insurgente libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat luni că locuitorii din nordul Israelului care s-au refugiat în alte zone din ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă