12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialAjutor de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara

Ajutor de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara

Comisia Europeană ar putea aproba săptămâna viitoare ajutorul de stat de 100 milioane lei pentru Complexul Energetic Hunedoara, ceea ce va permite companiei să cumpere certificate de emisii de gaze şi să evite astfel o amendă de la forurile europene, informează Mediafax.

“Complexul Energetic Hunedoara este un mare poluator și de aceea trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze, dar dacă nu le cumpără va primi o amendă foarte mare. Complexul însă nu are bani și de aceea s-a decis acordarea unui ajutor de stat pentru a cumpăra aceste certificate. Comisia Europeană a fost notificată și așteptăm ca săptămâna viitoare aprobarea acesteia privind ajutorul de stat”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Guvernul vrea să acorde Complexului Energetic Hunedoara un ajutor de stat individual sub forma unui împrumut pe șase luni de aproape 100 milioane lei, bani proveniți din privatizări, și obligă producătorul de cărbune și energie să-și separe legal activitățile şi să aplice un program de restructurare, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Energiei.

În nota de fundamentare a proiectului se precizează că acest ajutor de stat a fost deja aprobat de Consiliul Concurenței în 20 martie și a fost notificat și Comisiei Europene.

Banii din ajutorul de stat vot fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susținere a activităților pentru o perioadă de șase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziționării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

În termen de 6 luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare, compania va trebui să prezinte un plan de restructurare care să-i asigure viabilitatea pe termen lung și care va fi notificat Comisiei Europene în vederea autorizării. În situația în care producătorul de cărbune și energie nu prezintă planul de restructurare până la data scadenței împrumutului, este obligat să achite împrumutul și dobânzile la scadență.

Dacă producătorul de cărbune și energie nu prezintă planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, are obligația să prezinte un plan de lichidare.

În nota de fundamentare se spune că, în situația lichidării companiei, va fi afectată atât capacitatea acesteia de finalizare a unor investiții finanțate prin împrumuturi, acordate sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, precum și capacitatea de rambursare a obligațiilor de plată aferente împrumuturilor.

Totodată, până la data scadenței împrumutului, Complexul Energetic Hunedoara are obligația de a prezenta Ministerului Finanțelor Publice planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană, iar în baza acesui plan poate fi prelungită perioada de acordare a împrumutului, în aceleași condiții de dobândă.

Complexul Energetic Hunedoara va trebui să ramburseze împrumutul în termen de șase luni de la primire, plus dobândă, sau îl poate înapoia anticipat parțial sau integral.

Nota de fundamnetare a proiectului de ordonanță de urgență menționează că la acordarea ajutorului de stat individual pentru salvare se respectă principiul “pentru prima şi ultima dată”. În acest sens, Complexul Energetic Hunedoara trebuie sa prezinte o declarație în care trebuie să specifice dacă a primit în trecut ajutor de salvare sau restructurare.

În caz afirmativ şi dacă au trecut mai puţin de 10 ani de la primirea ajutorului de restructurare sau de la încheierea perioadei de restructurare sau de la oprirea punerii în aplicare a planului de restructurare (oricare din evenimente s-a produs cel mai recent), Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri nu va acorda ajutorul de stat.

Complexul Energetic Hunedoara este singurul furnizor de energie termică în oraşele din Valea Jiului şi din municipiul Deva (judeţul Hunedoara).

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Compania, controlată de Ministerul Energiei, a fost înființată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparținut Companiei Naționale a Huilei.

Restructurarea masivă a complexelor energetice Hunedoara şi Oltenia este cerută de Fondul Monetar Internațional.

Totuși, Guvernul încă spera, cel puțin anul trecut, că va reuși să privatizeze compania, lansând chiar un anunț prin care solicita investitorilor scrisori de intenție. Guvernul a aprobat strategia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara în martie 2013.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu spunea în decembrie anul trecut că ar exista o companie interesată să participe la privatizarea Complexului Energetic Hunedoara, respectiv Quintana Minerals Corporation din Statele Unite. În noiembrie anul trecut Nicolescu dăduse un ultimatum de o lună conducerii Complexului Energetic Hunedoara pentru a prezenta o strategie “realistă” de viabilizare a companiei.

În februarie anul curent, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a spus că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia și Hunedoara, aflate într-o situaţie dificilă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă