12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAlimente româneşti, greu de pus la raft

Alimente româneşti, greu de pus la raft

Proiectul de lege prin care supermarketurile ar putea fi obligate să comercializeze în proporţie de 50% produse româneşti ar putea genera probleme legate de aprovizionare.

„Consiliul Concurenţei nu se opune proiectului de lege. Înţelegem că pentru sănătate primează consumul de produse proaspete. De asemenea, înţelegem că producătorii locali trebuie ajutaţi, dar nu ştiu dacă aceasta este cea mai bună variantă“, a declarat ieri Da­niela Bădilă, director general în cadrul instituției. Aceasta a precizat că instituţia pe care o reprezintă a analizat proiectul şi a ridicat o serie de semne de întrebare, precum modul în care se va face aprovizionarea supermarketurilor cu produse româneşti. „De asemenea, am ridicat întrebarea care vor fi autorităţile care vor verifica dacă aceşti comercianţi îşi vor îndeplini obligativitatea. În plus, nu ştim încă ce va fi denumit «produs românesc»: produs în România sau produs de o companie cu capital românesc“, a susţinut oficialul. Producătorii români ar trebui să se asocieze, pentru că, dacă vor rămâne disipaţi, nu vor putea reprezenta o forţă în negocierile cu retailerii, a adăugat Daniela Bădilă.

Şi producătorii sunt sceptici

Şi reprezentanţii producătorilor recunosc că ar putea apărea probleme legate de aprovizio­nare.

„Cu excepţia câtorva pro­duse, nu vom fi în stare să asigurăm o aprovizionare ritmică, la standarde de calitate. În general, producătorii români sunt decapitalizaţi. Cea mai gravă situaţie e la producătorii mici şi mijlocii“, a declarat pentru „România liberă“ Tudor Dorobanţu, vicepreşedinte al Federaţiei Agrostar. El a sugerat că proiectul le­gislativ cu pricina are puternice influenţe electorale, având în vedere perioada când a fost pus pe tapet. „Ne aducem aminte de agricultură când candidăm. Ei (politicienii – n.red.) nu fac nimic pentru a-i încuraja pe producători să se asocieze în cooperative. În rest, sunt poveşti de adormit copiii“, a mai spus Dorobanţu.

Chiar dacă şi el este un pic sceptic, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, se menţine într-o notă optimistă. „Trebuie să pornim de undeva. Astfel, se creează premisa asocierii producătorilor. În plus, nu toate supermarketurile vor fi nevoite să achiziţioneze legume autohtone, de exemplu, dacă în proximitatea lor acestea nu se cultivă. În Maramureş sau la Satu Mare poate că nu va funcţiona acest mecanism, dar la Bucureşti cu siguranţă poate funcţiona“, a declarat Frumosu pentru „România liberă“.

Potrivit unui proiect de lege depus în martie la Parlament, de deputaţi ai PNL, supermarketurile ar putea fi obligate să asigure spaţii de expunere pentru produsele alimentare autohtone de minimum 50%, din care cel puţin 20% să fie alocate producătorilor locali şi să perceapă taxe de maximum 5% pentru aceştia.   

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă