10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAngajații CEH, rămași fără contract colectiv de muncă. Salariile scad cu aproximativ...

Angajații CEH, rămași fără contract colectiv de muncă. Salariile scad cu aproximativ 20%

Sindicatul Muntele ar putea da în judecată administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), după ce firma de insolvență a denunțat contractul colectiv de muncă, astfel că veniturile angajaților vor scădea cu aproximativ 20%, potrivit reprezentantului sindicatului,Petre Nica, citat de Agerpres.

„Denunţarea contractului colectiv de muncă demonstrează incapacitatea firmei de insolvenţă, care a fost desemnată, din punctul meu de vedere, abuziv de către judecătorul sindic, împotriva intereselor societăţii Complexul Energetic Hunedoara”, a spus Nica. 

El a precizat că organizaţia sindicală va ataca în instanţă decizia luată de firma de insolvenţă, în condiţiile în care starea de spirit a minerilor din Valea Jiului este una tensionată. În acest context, liderul sindical a comparat situaţia de acum cu cea din anul 2012, când minerilor li s-a refuzat o creştere a salariilor cu 10%, iar aceştia au declanşat o grevă generală încheiată după o săptămână. 

„N-au ştiut (firma de insolvenţă, n.r.) să facă nimic altceva decât să denunţe un contract colectiv de muncă, care va genera tensiuni în Valea Jiului, cel puţin mai mari ca în anul 2012. Dacă în anul 2012, când vorbeam de creşterea cu 10% a salariilor, acum discutăm de peste 20% tăieri de drepturi. Ori dacă în 2012 s-a stat o săptămână în grevă generală, acum probabil se va sta două, fără posibilitatea de a găsi o soluţie. Şi acesta este cel mai grav lucru’, a declarat liderul Sindicatului ‘Muntele”, a adăugat el.

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denunţat de administratorul judiciar al companiei, în condiţiile în care societatea se află în procedură de insolvenţă. Decizia a intrat în vigoare joi, astfel că relaţiile de muncă dintre salariaţi şi angajator se vor derula în baza prevederilor din contractele individuale de muncă. 

Conducerea CEH precizează că beneficiile şi sporurile stipulate expres – valoric şi procentual – în cadrul contractelor individuale de muncă nu vor fi afectate. Compania mai arată că, în cel mai scurt timp, va demara negocierea unui nou contract de muncă. 

CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Compania are datorii de peste 1,2 miliarde de lei şi se află în procedură de insolvenţă din data de 7 ianuarie, conform unei hotărâri luate de Tribunalul Hunedoara. 

CEH a contestat la Curtea de Apel Alba Iulia decizia instanţei, în sensul în care este nemulţumită de firma care a fost desemnată să se ocupe de procedura de insolvenţă. O reacţie similară a venit şi din partea Sindicatului „Muntele”, reprezentantiv la nivelul CEH, care a apreciat că administratorul judiciar desemnat de judecătorul sindic nu are experienţa necesară pentru gestionarea procedurii de insolvenţă la acest agent economic. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă