8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialANRE: Creșterea prețului gazelor nu va fi "uriașă" pentru IMM-uri

ANRE: Creșterea prețului gazelor nu va fi “uriașă” pentru IMM-uri

ANRE nu se așteaptă la o "creștere uriașă" a prețului gazelor anul viitor pentru IMM-uri, a declarat reședintele ANRE, Niculae Havrileț, care a precizat că orice liberalizare produce probleme, înainte de a avea beneficii.

"Nu credem că va fi o creștere uriașă a prețului sau una care să aducă elemente de risc", a afirmat Havrileț, citat de Mediafax.

El a adăugat că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) își bazează această estimare inclusiv pe faptul că pe bursă a fost încheiată o tranzacție, pentru primul trimestru in 2015, la prețul de 90 lei/MWh, apropiat de nivelul actual.

De asemenea, ANRE nu anticipează o creștere semnificativă a prețului gazelor de import pentru anul viitor.
"În această vară prețul gazelor de import a fost de 340 dolari/1.000 metri cubi. (…) Pe baza datelor de la hub-ul de gaze din Baumgarten (Austria), se anticipează (pentru 2015 – n.r.) o menținere a prețului sau o creștere mică", a continuat Havrileț.

El a mai spus că orice liberalizare produce multe probleme, înainte de a produce beneficii, mai ales în cazul companiilor care nu sunt pregătite pentru un astfel de proces, iar cel mai sănătos lucru pentru o piață este eliminarea prețurilor reglementate.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat joi, la aceeaşi conferinţă, că este posibil ca gazele din import, mai scumpe decât gazele produse intern, să ajungă să fie consumate doar de IMM-uri, ceea ce ar reprezenta o problemă.

"Sunt îngrijorat că importurile de gaze vor merge, în mare măsură, doar la IMM-uri. (…) Dacă IMM-urile ar fi cabinete de avocatură, nu ar avea probleme să plătească câțiva lei în plus. Dar dacă vorbim de făbricuțe de pâine, de exemplu, unde ponderea gazului în costuri este ridicată, s-ar putea să avem o problemă", a afirmat Nicolescu.
El a adăugat că în perioada de iarnă consumul național de gaze depășește producția, astfel că este nevoie de importuri mai mari.

Potrivit ministrului, România își va onora angajamentul luat față de Comisia Europeană (CE) de a liberaliza total piața de gaze naturale, din 1 ianuarie 2015, pentru toți consumatorii non-casnici, mai scrie Mediafax.

Nicolescu a precizat că a solicitat CE aprobarea ca România să includă școlile, grădinițele sau azilele de bătrâni în categoria consumatorilor casnici de gaze, care beneficiază de o prelungirea a perioadei de liberalizare a pieței, și așteaptă joi, 27 noiembrie, un răspuns de la Bruxelles.

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă