9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAntreprenorii cer menținerea cotei unice şi a CAS

Antreprenorii cer menținerea cotei unice şi a CAS

Reprezentanții antreprenorilor sunt vor ca anul viitor să fie menținută cota unică și CAS reduse, dar apreciază că este nevoie și de renunțarea la ”pomenile electorale”, cum ar fi creșterea salariilor bugetare.

"Pentru anul 2015 ne-am propus o creștere cu 7,5% a afacerilor. Noi credem și ne-am dori pentru anul viitor să se mențină cota unică de impozitare și reducerea CAS, care a fost un motor fantastic pentru crearea de locuri de muncă corecte. Creșterea cotei unice ar arunca în aer orice investiție. În plus, mi-aș dori să se mai renunțe la pomenile electorale și mă refer la diferitele creșteri salariale, care sunt nesustenabile", a declarat marți Dragoș Petrescu, proprietarul City Grill și membru în grupul de lucru pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, citat de Mediafax.

Antreprenorii reuniți în grupul de lucru al Coaliției propun Guvernului un program național de încurajare a antreprenoriatului din România, care cuprinde o serie de măsuri pentru dezvoltarea IMM-urilor, precum creșterea gradului de implicare a antreprenorilor în găsirea soluțiilor generale de dezvoltare și în inițiativele autorităților, concentrarea programelor pentru antreprenoriat pe câteva domenii și teritorii importante pentru economie, scheme de ajutor de stat din bani publici în antreprenoriat numai în legătură obligatorie cu educația antreprenorială, multiplicarea investițiilor statului în antreprenoriat prin implicarea fondurilor private și acordarea banilor nu ca grant, ci ca împrumut și simplificarea și debirocratizarea administrației publice.

"Este important să definim câteva domenii cheie în care să investim bani publici. Avem foarte mulți alergători pe drum și parcă foarte puțini ajung la linia de final. De asemenea, toți banii publici trebuie să fie alocați pentru programe care au și o componentă de educație antreprenorială. În pluc, credem că banii publici n-ar mai trebui dați gratis și forever (pentru totdeauna, n.r.), ci ca împrumut și să se întoarcă la un moment dat astfel încât un număr cât mai mare de antreprenori să beneficieze de ei", a declarat Dragoș Anastasiu, liderul grupului de lucru pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României.

El precizat că principala doleanță a antreprenorii este simplificarea admistrației publice și implicit debirocratizarea, aspect mai important chiar decât sursele de finanțare.

Pe de altă parte, Marius Ghenea susține sprijinirea start-up-urilor, menționând că în Uniunea Europeană 80% dintre locurile de muncă sunt create de firme care au cel mult 3 ani vechime.

El a salutat în acest sens proiectul de act normativ privind înființarea și susținerea investitorilor de tip business angel, care va avea ca principal efect crearea de locuri de muncă.

"Este o lege foarte utilă pentru că ar putea antrena banii din economie, există sume importante de bani deținute de persoane fizice și care acum stau și nu au efect multiplicator în economie. Legea asigură o serie de facilități și stimulente pentru acest tip de investitori, iar potrivit calculelor noastre 40% din investiția statului în business angel se va întoarce la stat sub formă de TVA, taxe și impozite. Statul este foarte avantajat de aceste investiții, iar primul beneficiu este că sunt create locuri de muncă. Până acum acest tip de investitori nu aveau niciun fel de stimulente și trebuia să-și asume riscuri mari. Acest tip de stimulente crează efect în serie în economie", a spus Ghenea.

Și el s-a referit la programele pentru IMM-uri, atrăgând atenția însă că acestea au o componentă prea importantă de finanțare nerambursabilă.

Antreprenorii susțin de asemenea înființarea Organizației Române pentru Antreprenoriat, idee susținută și de ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, Florin Jianu, mai scrie Mediafax.

"Vom discuta astăzi (marţi, n.r.) cu primul-ministru ideea înființării Organizației Române pentru Antreprenoriat. Considerăm că este important să existe în paralel cu ministerul de resort, să funcționeze ca o umbrelă pentru programele pentru dezvoltare antreprenorială, după modelul din Uniunea Europeană", a mai spus Ghenea.

Coaliția pentru Dezvoltarea României este o inițiativă privată, formată din organizațiile cele mai reprezentative pentru mediul de afaceri din România, respectiv Camera de Comerț Americană în România – AmCham, Consiliul Investitorilor Străini, Fundația Romanian Business Leaders, Asociația Oamenilor de Afaceri, camere bilaterale, ambasade.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă