12.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialAOAR: Nu banii sunt problema cea mai mare a IMM-urilor

AOAR: Nu banii sunt problema cea mai mare a IMM-urilor

Lipsa banilor nu reprezintă principala problemă a IMM-urile din România, ci de organizarea economiei, fiind în special nevoie ca firmele mici și mijlocii să-și găsească locul în sistemul economic, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"Banii sunt importanți, dar nu sunt principala problemă a IMM-urilor românești. Problema este ce produc acestea, ce valoare adăugată aducem prin ce producem? Aici este marea problema a IMM-urilor. (…) România nu poate crește durabil decât cu capitalul românesc majoritar, bineînțeles și cu ajutorul investițiilor străine. Nicio țară nu poate crește doar cu investiții străine. Analiștii de frunte ne explică toată ziua că fără investiții străine directe murim. Mi se pare hilar un asemenea punct de vedere, pentru că acestea sunt de 1,5 miliarde de euro anual, în timp ce amărâții noștri de români aduc chiar și în perioada de criză 2,8 miliarde de euro – 3 miliarde de euro anual în România. Facem orice concesii să aducem 1,5 miliarde de euro și nu avem soluții pentru banii românilor din afară", a spus Pârvan, potrivit Mediafax.

El s-a referit la o serie de analize realizate de Ziarul Financiar potrivit cărora 200.000 de firme din România au zero cifră de afaceri.

"Am acordat 600 milioane de euro ajutoare de stat în ultimii ani, din care 90% la multinaționale. Nu am nimic că sunt multinaționale, dar am dat ajutoare de stat la niște investiții care au creat 3.600-6.000 de locuri de muncă și în același timp am dat doar 20 milioane de euro pentru întreprinzătorii debutanți, care au creat 15.000 de firme și 30.000 de locuri de muncă. Întrebăm care este politica publică? Nu putem modifica politica publică, dar Guvernul poate stabili anumite grile când acordă ajutoare de stat în funcție de câte IMM-uri atrag ca subfurnizori aceste investiții, să ieșim din politica de buncăr", a adăugat Pârvan.

În opinia sa, astfel banii din ajutorul de stat vor putea fi utilizați și pentru IMM-urile care produc diverse produse, subansamble și astfel să fie integrate în sistemul economic.

"Avem probleme de organizare a economiei, pentru ca IMM-urile să-și găsească locurile lor în economie. După ce vom rezolva aceste probleme vor veni și banii", a conchis Pârvan.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă