8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialASF mimează transparența: Formulele pentru prețul RCA, ținute la secret

ASF mimează transparența: Formulele pentru prețul RCA, ținute la secret

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că a angajat o companie de audit să verifice modalitatea în care firmele de asigurare calculează tarifele pentru asigurarea de răspundere civilă auto. Dar nu a făcut niciodată publice rezultatele, în ciuda nemulțumirilor venite din partea transportatorilor.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, declara în urmă cu câteva luni că piața asigurărilor s-a așezat și că prețurile la RCA nu vor mai crește. De atunci și până acum, arată calculatoarele de specialitate, tarifele au mai ur cat cu 10%, iar ASF refuză să facă publice rezultatele cercetării care ar trebui să arate felul în care asigurătorii rămași pe piață calculează tarifele. După îngroparea Astra Asigurări, cel mai mare jucător din domeniu, piața RCA s-a transformat într-un semimonopol condus în principal de cele două firme austriece deținute în România de Vienna Insurance Group.

În aceste condiții, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară să facă public raportul “milliman” de audit care arată că asigurătorii au majorat în mod nejustificat preţurile poliţelor RCA. “ASF trebuia să dea publicităţii acest raport care arată că noi am avut dreptate. Raportul de audit a avut ca scop modul de determinare a tarifului pe segmentul RCA la persoane fizice şi juridice, raport care a fost plătit din banii tuturor posesorilor de autoturisme, iar ASF îl ţine ascuns. Noi am cerut ASF, încă din decembrie 2015, să facă un control la firmele de asigurare. ASF a plătit o firmă mare de audit şi s-a făcut un raport, dar acest raport nu ne-a fost prezentat nici nouă, transportatorilor, nici publicului larg. Am aflat, pe surse, că Mişu Negriţoiu i-a chemat pe asigură tori şi le-a spus că raportul nu le este favorabil, de aceea nu s-a dat publicităţii. Tot pe surse am aflat că acest raport arată că la multe societăţi de asigurare s-a constatat că tarifele notificate sunt exagerate. Preţurile au început să crească din nou. La unele societăţi s-a constatat în raport că rata medie combinată este de 50-60% – deci în niciun caz de 300%, deci nu merg în pierdere, cum susţin ei. De două săptămâni au început să crească din nou tarifele RCA şi astfel ajungem unde am spus noi”, a declarat Vasile Ștefănescu, preşedinte COTAR.

De asemenea, confederația atrage atenţia asupra faptului că firmele de asigurări, în loc să bage bani în capitalul social, conform Solvency II, au mărit toate poliţele de asigurări la transportatori, la persoane juridice, nejustificat, pentru a-şi mări capitalul social, deoarece nu au vrut să vină cu infuzie de capital din banii lor. “Vedem că toate guvernele ţin partea acestor societăţi multinaţionale de asigurări care au un singur scop: să distrugă transportul românesc, probabil pentru a veni alţi investitori străini care să ne ia piaţa. Guvernul are toate pârghiile necesare pentru a stopa acest lucru, dar de la mitingul nostru, din 17 decembrie 2015, nu s-a făcut nimic. Noul proiect de lege se află la Parlament, dar stimaţii noştri aleşi acum se pregătesc de vacanţă, până acum au fost în campanie electorală şi nu-i mai interesează problemele muritorilor de rând, în schimb nouă lună de lună ne expiră asigurările şi facem altele, mult mai scumpe. În septembrie, politicienii intră iar în campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Nu fac nimic pentru a consolida economia României şi nimic în interesul cetăţeanului. Noi ne zbatem pentru a mai rezista pe piaţă şi pentru a mai supravieţui, iar aleșii noştri îşi renegociază posturile pe voturile noastre”, a mai declarat preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România. 

Parlamentar: o bombă cu ceas

Piaţa românească de RCA este o bombă cu ceas, iar ASF amână nejustificat intervenţiile pe care le impune legea pentru protecţia pieţei şi a consumatorilor, declară prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul.

“Problemele pieţei de asigurări obligatorii auto RCA se adâncesc, nu se rezolvă. Criteriile de solvabilitate a unor companii pe segmentul RCA nu sunt respectate, iar ASF amână nejustificat intervenţiile pe care le impune legea pentru protecţia pieţei şi a consumatorilor”, a precizat Andreea Paul, într-un comunicat transmis Agerpres.

Aceasta susţine că există informaţii publice că, după cazul ASTRA, pierderile acumulate de alte trei companii – însumând o mare parte a pieţei de asigurări obligatorii – se adâncesc zilnic. “În acest context, gestionarea situaţiei de către ASF comportă o importanţă şi o atenţie specială”, arată prim-vicepreşedintele PNL.

Andreea Paul a atras atenţia că una dintre aceste companii este în insolvenţă tehnică de 3 ani, alta este în faza de redresare, dar nu respectă indicatorii de solvabilitate, iar încă una acumulează pierderi în continuare şi, de asemenea, nu îndeplineşte indicatorii de solvabilitate.

“Suspiciunile sunt mari în ceea ce priveşte controlul preţurilor, fraudelor din sistem şi în gestionarea inadecvată a pieţei de asigurări obligatorii, având în vedere că pierderile se acumulează în continuare, zi de zi. Întrebarea este de ce se amână intervenţia ASF şi se permit acumulările de pierderi? Probabil, pentru că nu se doreşte asumarea acestei curăţenii necesare a pieţei de asigurări de către actuala conducere şi se aruncă bomba cu ceas în braţele următoarei echipe”, mai afirmă Andreea Paul.

Oficial ASF: prețurile RCA sunt prea mari

Reputaţia unei companii de asigurări constă şi în faptul că aceasta trebuie să utilizeze tarife echilibrate, dar şi să asigure plata corespunzătoare a daunelor, a declarat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Marius Vorniceanu. “Eu cred că reputaţia pentru o companie de asigurări constă şi în faptul că trebuie să utilizeze tarife echilibrate, şi ştiţi cu ce ne-am confruntat la finele anului trecut şi începutul anului acesta: o avalanşă de critici aduse la adresa ASF şi la adresa pieţei de asigurări, după o creştere destul de agresivă a tarifelor – şi mă refer în special la segmentul RCA. Când vorbim de reputaţie, companiile de asigurări trebuie să demonstreze că au o responsabilitate şi un respect faţă de clienţi. Tot reputaţie înseamnă plata corespunzătoare a daunelor, lucru care reprezintă un domeniu, un subiect destul de amplu, care face subiectul unor articole din presă, unor reclamaţii multiple care sunt adresate Autorităţii de Supraveghere Financiară”, a afirmat Marius Vorniceanu.  Potrivit acestuia, există o legătură între reputaţie şi plata la timp a daunelor.

Marius Vorniceanu a atras atenţia asupra faptului că, dacă se face o analiză a petiţiilor primite de Autoritate, cea mai mare parte a acestora se referă la faptul că unele companii de asigurări nu plătesc nici cuantumul care ar trebui şi nici la timp daunele care se produc şi pentru care s-a făcut asigurare. “Când vorbim despre reputaţie, trebuie să ne referim şi la produse corespunzătoare pentru fiecare client. Diversificarea acestor produse şi dezvoltarea lor reprezintă tot un respect pentru clienţi”, a subliniat vicepreşedintele ASF.

Acesta a adăugat că rolul Auto­rității de Supraveghere Financiară ar trebui să crească în viitor şi trebuie identificate cauzele pentru care tarifele nu sunt, “poate, pe măsura cerinţelor pieţei”.

Încasări. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară o duce bine

Autoritatea de Supraveghere Financiară a realizat anul trecut venituri în valoare de 157,3 milioane lei, mai mici cu 5,2% ca urmare a diminuării mai multor tipuri de contribuţii ale entităţilor supravegheate (comisioane, tarife şi taxe pentru piaţa de capital, cota pentru RCA, cota din contribuţiile fondurilor de pensii private), şi a închis anul cu un excedent de 36,5 milioane lei, potrivit Raportului anual pe 2015 al instituţiei. Conform documentului, Sectorul Asigurări-Reasigurări a generat, în 2015, un volum al încasărilor care a depăşit uşor 63 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de prevederile anuale (51,66 milioane de lei). Creşterea a fost generată şi de încasarea unor debite restante de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA (4,05 milioane de lei – reprezentând taxa funcţionare şi cota RCA pentru perioada aprilie-noiembrie 2014). Sursa principală a încasărilor în cadrul acestui sector, în perioada de analiză, o reprezintă contribuţiile plătite de către societăţile de asigurare şi brokerii de asigurări, respectiv taxa de funcţionare 0,3% şi cota de 1% din primele RCA, în cuantum total de 62,21 milioane de lei. Aceste contribuţii reprezintă 98,74% din totalul veniturilor realizate de sectorul Asigurări-Reasigurări. Faţă de realizările anului 2014, veniturile realizate de Sectorul Asigurări – Reasigurări au crescut cu 26,7%, iar faţă de anul 2013 cu 25,1%.

Cheltuielile totale realizate în anul 2015 s-au cifrat la 120,77 milioane de lei (27,17 milioane de euro), conform raportului anual. Comparativ cu cheltuielile efectuate în anul anterior, în anul 2015 suma cheltuielilor este cu 18,2% mai mică. În raport cu cheltuielile aferente activităţii de bază, cheltuielile totale s-au diminuat cu suma de 1,06 milioane de lei, sumă plătită de ASF în anul 2014 în baza unui proces şi recuperată în anul 2015.

Cheltuielile de personal au fost în cuantum total de 97,32 milioane de lei, din care cheltuieli cu salariile în bani şi în natură în valoare de 78,96 milioane de lei, la care se adaugă 1,86 milioane de lei reprezentând sume aferente pachetelor compensatorii. 

Cele mai citite

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Un etaj al unui bloc din Craiova s-a prăbușit parțial și zeci de persoane au fost evacuate în urma unei explozii

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, miercuri seara, la un bloc de locuinţe de tipul P+1 din municipiul Craiova, în urma căruia...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...
Ultima oră
Pe aceeași temă