20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAsigurările, la mâna generației Facebook

Asigurările, la mâna generației Facebook

Piaţa de asigurări va continua să crească în 2016, influenţată şi de evoluţia pozitivă a economiei, dar tarifele se vor majora în acest an.

Creşterea economică se va îmbunătăţi în ţările din Europa, ceea ce va face ca pieţele de asigurări din Europa Centrală şi de Est (CEE) să avanseze în 2016 şi, probabil, şi anul viitor, crede Kurt Karl, economistul-șef al SWISS Re. Acesta a arătat că tarifele se vor majora în acest an, dar este vorba de creşteri modeste. Primele de asigurare de pe segmentul property&casualty la nivel global sunt aşteptate să crească cu circa 3% în acest an şi în anul următor, după ce, în dolari, acestea au scăzut anul trecut ca urmare a diferenţelor ratelor de schimb valutar, a explicat Kurt Karl. Astfel, în pieţele avansate se aşteaptă o creştere de 2%, în timp ce pe pieţele emergente se estimează o majorare de 7%. Segmentul asigurărilor comerciale este, de asemenea, sub presiune, dar riscurile cibernetice, cele ale lanţurilor de distribuţie şi cele de pe segmentul răspunderilor ar trebui să ofere oportunităţi de creştere, a adăugat acesta.

Industria este profitabilă da­torită numărului mic de catas­trofe naturale şi elibe­rărilor de rezerve, iar profiturile din investiţii vor rămâne reduse pentru cel puţin câţiva ani de acum încolo şi vor genera probleme de profitabilitate pentru asigurători. Va dura o vreme până când vom avea rate bune de dobândă şi vom obţine profituri bune din investiţii într-una dintre marile economii ale lumii, a precizat economistul-șef al Swiss Re.

Capacitatea existentă în industria de reasigurări implică, în cel mai bun caz, stabilizarea preţurilor. Nu ne putem aştepta la o creştere semnificativă a preţurilor până când nu vom fi loviţi de o catastrofă majoră sau de o creştere suficientă a despăgubirilor, a subliniat Kurt Karl.

În ceea ce priveşte economia globală, aceasta va înregistra o creştere moderată şi în 2016 şi în anul următor. O încetinire majoră sau o recesiune nu este aşteptată, dar condiţiile de credit la nivel global trebuie să fie monitorizate, a explicat specialistul. Ratele de dobândă pe termen lung în SUA şi Marea Britanie ar trebui să crească pe măsură ce politicile monetare devin mai severe. Dacă nu va creşte severitatea politicilor monetare, este probabil ca în 18 luni să aibă loc o recesiune, pentru că băncile vor creşte agresiv severitatea condiţiilor de creditare. La nivel regional, creşterea se îmbunătăţeşte, dar Rusia şi Ucraina se află în recesiune, iar economia Turciei are un risc mare de recesiune.

Pe de altă parte, preşedintele CFA România, Adrian Codîrlașu, estimează pentru România că economia va avansa în acest an, fiind una dintre ţările cu cea mai rapidă creştere din UE. El se aşteaptă ca băncile să acorde mai multe împrumuturi, ceea ce e bine pentru companiile de asigurări, de­oarece primele vor creşte atât pe segmentul asigurărilor de viaţă, cât şi property. Adrian Codîrlașu precizează că societăţile de asigurări se confruntă cu o reducere a randamentului asupra investiţiilor din cauza dobânzilor foarte scăzute. Acest lucru poate influenţa şi primele de asigurare, care ar putea să crească pentru a acoperi ratele scăzute de randamente.

Tehnologia şi tinerii

Tehnologia are un impact asupra pieţei de asigurări la nivel global şi asupra modului de relaţionare dintre asigurători şi clienţi. Astfel, tendinţa este una digitală, mai ales în ceea ce priveşte generaţia Millennials (sau Generaţia Y – persoanele născute în perioada 1980-2000), este de părere Ted Gregory, operations manager la Property Claim Services (PCS).

Asigurarea este o promisiune, este un contract între asigurător şi asigurat. Ne revine obligaţia să fim acolo pentru clienţii noştri când au nevoie de noi, cunoscând tehnologiile de azi şi cerinţele generaţiei Millennials. Trebuie să înţelegem această generaţie şi să ne adap­tăm la nevoile ei. Ted Gre­gory a precizat că modul în care se fac afacerile se schimbă ca urmare a dezvoltării tehnologiei, migrând de la tradiţional către digital. Trebuie să ne adaptăm la serviciile de care au nevoie tinerii Millennials. Acesta a amintit şi de autoturismele autonome, care au început să-şi facă apariţia pe şosele şi al căror număr va creşte consi­derabil în următorii cinci ani.

La rândul său, Jens Kawelke, competence unit manager requirements engineering la NTT Data Deutschland, a arătat că, pentru ca asigurătorii să rămână relevanţi şi competitivi – de exemplu, prin lansarea de noi produse de asigurări -, sistemele vechi trebuie modernizate la un moment dat. Sistemele vechi au anumite avantaje: sunt de încredere şi fezabile, utile, iar utilizatorii s-au obişnuit cu ele, susține acesta. Dar ridică anumite probleme: devin o barieră pentru inovaţie, sunt inflexibile, au adesea foarte puţină documentaţie, au costuri mari de întreţinere şi,  de asemenea,  şi probleme de integrare.

Pentru a moderniza sistemele vechi, au fost introduse trei alternative, fiecare cu avantaje şi dezavantaje: modernizarea propriu-zisă a sistemelor vechi, înlocuirea cu un produs pre-existent, respectiv dezvoltarea unui nou sistem, a precizat Jens Kawelke. Indiferent de metoda aleasă, diferitele forme de requirements engineering sunt întotdeauna o precondiţie pentru un proces IT de succes, a adăugat el.

Requirements engineering reprezintă o abordare sistemati­că de a determina, documenta, valida şi administra cerinţele de sistem, potrivit specialistului, care afirmă că modelul este o parte integrantă din ciclul procesului de inginerie software şi reprezintă o parte esenţială a unui proces de IT de succes, precum modernizarea sistemelor vechi utilizate de companii.

Provocări: cerinţe mai mari

Cerinţele din industria de asigurări cresc din ce în ce mai mult în 2016, a precizat Remi Vrignaud, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Directiva europeană Solvency II a introdus exigențe mai stricte privind capitalul de solvabilitate, reglementare şi calitate, iar aceste exigențe se traduc printr-un risc mult mai mic de faliment pentru companiile de asigurări, aşadar, siguranţă şi protecţie mai mare pentru client. Reglementărilor europene li se adaugă schimbările substanţiale la nivel de legislaţie naţională pentru piaţa de asigurări din România, mai ales în ceea ce priveşte segmentul auto, a explicat acesta.

În perioada următoare, piaţa asigurărilor se va confrunta cu o serie de provocări, în special pe segmentul RCA, însă vor exista oportunităţi de creştere pe unele segmente. Astfel, piaţa de asigurări private de sănătate va avea o tendinţă de creştere în următorii ani, a arătat Remi Vrignaud, estimările indicând un volum al subscrierilor de pe acest segment care va creşte de peste două ori în următorii patru ani.

Modelul francez, o soluţie pentru creştere?

În Franţa, Federation Nationale de la Mutualite Française (FNMF) reprezintă 426 de societăţi mutuale care oferă asigurări de sănătate şi de economii membrilor săi. În total, peste 38 milioane de persoane sunt acoperite prin societăţi mutuale, a explicat Louisa Renoux, șeful departamentului de Risk Management al federației. O companie mutuală este administrată de membrii săi. Mai mult decât atât, atunci când societatea are profit, tot membrii sunt cei care decid ce să facă cu el. De exemplu, din profit, FNMF dedică 16 milioane euro acţiunilor de prevenţie. “De asemenea, dedicăm 100 milioane euro în fiecare an acţiunilor sociale prin care ne ajutăm membrii în cazul unor situaţii dificile (de exemplu, plata tratamentului dentar)”, a adăugat Louisa Renoux, care a precizat că  inclusiv România ar putea adopta modelul francez.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă