9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE: Autoritățile s-au răzgândit. Gazele s-ar putea scumpi de anul viitor...

VIDEO. UPDATE: Autoritățile s-au răzgândit. Gazele s-ar putea scumpi de anul viitor pentru consumatorii non-casnici. Companiile cer o amânare

UPDATE 12.17: Până la urmă nici procentul cu care ar urma să fie majorate prețurile la gaze naturale pentru consumatorii non-casnici nu este cert. Acesta urmează să fie stabilit în perioada următoare.

UPDATE 12.10: ANRE şi unele companii private au cerut Departamentului pentru Energie să amâne cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi ca acestea să fie considera.te, în ceea ce priveşte tarifele, consumatori casnici.

De asemenea, mai multe companii private solicită amânarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte şi CET-urile.

"Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi (luni, n.r.) ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării", a anunţat Departamentul pentru Energie, într-un comunicat.

Reprezentanţii instituţiei apreciază că amânarea parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene.

Sursa citată precizează că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate, la 1 ianuarie 2015, în raport cu nivelurile actuale.

UPDATE12.00: Autoritățilre au dat mesaje contradictorii luni dimineața cu privire la scumpirea gazelor începând de anul viitor. Dacă inițial se vorbea despre o scumpire cu până la 35% a gazelor pentru cei care au instalate centrale de apartament, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a venit cu lămuriri.

Până la urmă, scumpirea este valabilă pentru toți consumatorii non-casnici, înclusiv pentru CET-uri, adică pentru cei care nu au centrale termice de apartament.

În urma lămurilirlor cu care a venit ANRE, și Iulian Iancu și-a modificat poziția, pentru a fi în concordanță cu Autoritatea.

—–

Prețul gazelor ar putea crește cu până la 35% pentru persoanele care au centrale de apartament, începând cu date de 1 ianuarie 2015, potrivit declarațiilor deputatului PSD Iulian Iancu, preşedintele filialei Consiliului Mondial al Energiei şi preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor.

Potrivit B1 TV, reșterea ar fi cauzată de liberalizarea pieței gazelor și ar putea discrimina posesorii de centrale termice. 

„Guvernul României a discutat cu Uniunea Europeană un calendar de liberalizare a gazelor începând cu anul 2021. Acest calendar privește pe toți consumatorii, nu se poate aplica diferențiat. Această diferențiere nu este constituțională.Este un tratament discriminatoriu care nu poate trece de Curtea Constituțională. Nu este clar de ce se discuta așa ceva la Comisia de industrii din Camera Deputaților”, a declarat analistul economic Valentin Ionescu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/e3a7bdd8f5e6bcd815df9d06053445db/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă