15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialBosch și-a deschis fabrica din Jucu. Cum va influența economia locală

Bosch și-a deschis fabrica din Jucu. Cum va influența economia locală

Fabrica din Jucu este cea mai mare investiție greenfield deschisă în județ în ultimele decenii.

Compania germană Bosch și-a inaugurat vineri cea mai nouă fabrică din România, construită în același parc industrial din care, în urmă cu trei ani, a plecat producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia. Este vorba de cea mai importantă investiție greenfield realizată într-o unitate de producție din județul Cluj din ultimii ani.

Ce va produce Bosch la Jucu

Potrivit unuia dintre membrii Consiliului de Administrație al companiei germane, Dirk Hoheisel, producția de la Jucu va fi concentrată pe realizarea de componente electrice pentru mașini, dar și pentru scutere ori pentru biciclete electrice. El estimează că, după anul 2020, procentajul automobilelor electrice va depăși 10 la sută din total.

Directorul Robert Bosch SRL România, Mihail Boldijar, a declarat că, în prezent, compania germană are în localitatea clujeană 325 de salariați. ”Când veți vedea o bicicletă electrică marca Bosch sau un scuter electric, veți ști că motorul său a fost realizat la Jucu”, a spus Mihail Boldijar. Prețul acestor biciclete va fi unul considerabil, care va porni de la 1.500 – 1.600 de euro și va ajunge la 3.000 – 4.000 de euro. Mihail Boldijar a precizat că Bosch nu va avea doar o unitate de producție în județul Cluj, ci a investit și într-un centru de cercetare-dezvoltare, care va angaja ingineri cu înaltă calificare. În total, în România, compania Bosch a ajuns la 1.700 de angajați în Jucu, Cluj-Napoca, Blaj, Timișoara și București. Valoarea totală a investițiilor realizate de compania germană în România este de 160 de milioane de euro. La nivel mondial, compania Bosch are 21.000 de angajați și o cifră de afaceri de 46 de miliarde euro pe an.

Investițiile care au compensat plecarea Nokia

Noua fabrică Bosch construită de la zero în parcul industrial Tetatom III din Jucu, la doar câteva sute de metri de fosta hală din care a plecat Nokia, ocupată acum de liniile de producție ale firmei italiene de electrocasnice DeLonghi, este complet funcțională. Cele două investiții totalizează aproape 130 de milioane de euro. Directorul general al Robert Bosch România SRL, Mihail Boldijar, exclude o plecare rapidă a companiei germane din Jucu, așa cum a făcut Nokia. ”Bosch a venit ca să rămână”, a spus Mihail Boldijar.

Bosch a ales județul Cluj și în special parcul industrial Tetarom din Jucu pentru noua sa fabrică din mai multe motive. În primul rând, se află aproape de Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ din Cluj și dispune de o infrastructură de acces destul de bună. În al doilea rând, forța de muncă pe care o caută compania germană, adică ingineri bine pregătiți poate proveni cu ușurință de la universitățile clujene. Totuși, conducerea Bosch a declarat că și-ar fi dorit să aibă autostrăzi care să facă legătura cu autostrăzile M3 sau M31 din Ungaria, dar și curse aeriene directe către Budapesta și Stuttgart. Mihail Boldijar a precizat că a cerut autorităților române să rezolve cât mai curând problema infrastructurii. Și asta cu atât mai mult cu cât de aceste investiții ar beneficia și alte mari companii, precum DeLonghi, Emerson sau Farmec, care fac exporturi consistente.

Ajutor financiar din partea statului român

Pentru investiția de la Cluj, Bosch a primit, la fel ca Nokia sau DeLonghi, ajutor financiar de la statul român. Despre ce sumă este vorba, a explicat Victor Ponta, premierul României, prezent la inaugurarea de la Jucu. ”Am oferit un ajutor financiar în valoare de peste 25 de milioane de euro”, a spus premierul român, care a promis că în această toamnă vor fi reluate lucrările la Autostrada Transilvania.

Comparativ, Nokia a primit, în 2007, cu titlu gratuit, 90 din cele 159 de hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane lei pentru finanțarea lucrarilor de infrastructură ale acestui parc. Doar pentru introducerea utilităților au fost cheltuite 33 de milioane euro. Când Nokia și-a închis fabrica de la Jucu au rămas fără locuri de muncă peste 2.200 de oameni. Directorul societății Tetarom care administrează parcurile industriale clujene, Viorel Găvrea a declarat că nu este important atât valoarea investiției, ci perspectivele ei, pentru că investiția Bosch este un semnal important adresat mediului de afaceri internațional.

Cele mai citite

Tricolorii, aproape de Mondial. România, victorie la limită în barajul cu Cehia

Naţionala de handbal masculin a României a surclasat Cehia cu scorul de 31-30, la Baia Mare, în turul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial...

Tricolorii, aproape de Mondial. România, victorie la limită în barajul cu Cehia

Naţionala de handbal masculin a României a surclasat Cehia cu scorul de 31-30, la Baia Mare, în turul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial...

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă