9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBREXIT. O firmă din România care exportă carne în Marea Britanie se...

BREXIT. O firmă din România care exportă carne în Marea Britanie se simte amenințată de ieșirea acesteia din UE

 O firmă din România care exportă carne în Marea Britanie se simte amenințată de Brexit după ce făcuse investiţii destinate special derulării exportului către spaţiul comercial al Regatului Unit, transmite Agerpres

“Am achiziţionat echipamente speciale în acest scop, pentru a putea onora comenzile din Marea Britanie, piaţă care de circa un an şi jumătate este principalul partener extern al firmei noastre. Un partener important şi prin prisma calităţii produselor exportate pe această piaţă, din punct de vedere al materiilor prime sofisticate folosite. Faptul a impus anumite condiţii de prelucrare şi prezentare a produselor, fiind necesare investiţii care, însă, sunt insuficient amortizate la acest moment, iar dacă vor fi probleme le vom resimţi”, a explicat pentru Agerpres Grigore Horoi, preşedintele companiei băcăuane. 

La rândul său, Tatiana Cimpoieşu, vicepreşedintele firmei din Bacău, a precizat că respectivele investiţii, făcute pentru un plan de afaceri urmărind derularea sa pe cel puţin trei ani, erau obligatorii. 

‘Pentru a fi acreditat pe piaţa Marii Britanii trebuie îndeplinite anumite cerinţe de calibrare, de ambalare. Este o piaţă foarte specializată în privinţa categoriilor de consumatori. O parte din produse ajung direct în reţeaua HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), deci produsele trebuie specializate pe zona lor de servicii gastronomice, pentru că, la rândul lor, şi plătesc pentru acest lucru. Acolo este foarte căutat, de exemplu, pieptul de pui, dar cu greutate în pachet de numai 110 grame. Şi aşa mai departe’, a subliniat Tatiana Cimpoieşu. 

Firma băcăuană mai exportă, în prezent în Germania, Franţa, Italia, Olanda, dar în ultima perioadă ponderea semnificativă a exportului era în Marea Britanie. 

Potrivit analizelor făcute de specialişti, Brexit-ul poate avea efecte asupra impozitelor directe, a TVA, a taxelor vamale, a mobilităţii forţei de muncă, pot apărea şi probleme legale, contractuale sau legate de protecţia datelor, dar şi costuri asociate cu reorganizarea structurală, fluctuaţii ale cursului de schimb, volatilitate bursieră. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă