8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialBroscăria devine Aqua Park

Broscăria devine Aqua Park

Ștrandul Broscărie din apropierea orașului Șimleul Silvaniei ar urma să devină aqua park. Proiectul va pune în valoare potențialul curativ al apelor termale care izvorăsc în zona dintre Șimlul Silvaniei și satul Pericei.

Aceste ape termale provin din zăcământul care se întinde în vestul României și în estul Ungariei și au proprietăți medicale asemănătoare cu cele ale apelor din Băile Felix și din Hajduszoboszlo. Inițiatorii proiectului doresc să atragă bani europeni din categoria celor alocați României pentru intervalul de progamare bugetară 2014-2020. Aqua parkul Broscărie va fi deținut de unii dintre politicienii controversați.

Politicieni implicați în proiect

În proiect este implicat fostul ministru comunist al industriei constructoare de mașini, Ioan Avram, fostul prefect al Sălajului, Filonaș Chiș, precum și actualul proprietar al ștrandului, Gheoghe Trifan. Valoarea proiectului nu a fost încă stabilită, însă cei trei investitori au planuri mari. Ei vor să demoleze actualele bazine din ștrand și să construiască atât bazine în aer liber, cât și bazine acoperite. Pentru a suplimenta cantitatea de apă termală disponibilă, investitorii vor finanța forarea unui nou puț de alimentare. De asemenea, vor construi zone destinate tinerilor, cu tobogane, jacuzzi, saună și spații pentru relaxare. Noul aqua park ar urma să aibă și spații pentru tratament, destinate persoanelor în vârstă. Proiectul investițional țintește ambele categorii de clienți. Pentru tineri, ar urma să fie modernizat și extins hotelul existent în zona ștrandului Broscărie, iar pentru pensionari ar urma să fie amenajat un cămin special, cu condiții foarte bune, spun investitorii. ”Avem 3.000 de pensionari sălăjeni care trebuie să meargă în fiecare an la tratament în alte stațiuni, pentru că ei nu pot utiliza apele termale de care dispune județul nostru”, a declarat presei locale actualul proprietar al ștrandului, Gheorghe Trifan.

Viitorul aqua park de la Broscărie nu este singurul proiect turistic din județul Sălaj în care sunt implicați politicieni. Băile Boghiș au fost modernizate și extinse după ce au fost cumpărate de fostul ministru PDL al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea. 

Potențial. Viitor oraș turistic

Orașul Șimleul Silvaniei are posibilitatea de a deveni una dintre cele mai importante destinații turistice din județul Sălaj. Autoritățile locale au început reabilitarea Cetății Bathory din centrul orașului, un important monument de arhitectură militară. Aceasta a fost posesiunea lui Ștefan Bathory, principe al Transilvaniei și rege al Poloniei. Tot în oraș se află și una dintre cele mai cunoscute crame din Transilvania, unde este produsă o șampanie locală de o calitate foarte bună. Lângă Șimleul Silvaniei se află Bădăcinul, satul natal al marelui om de stat, Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri din 1918, iar în imediata vecinătate se află Periceiul, satul natal al fostului comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș. Periceiul a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă funie de ceapă din lume. Comunitatea este mândră de calitatea deosebită a cepei pe care o produce, iar în centrul satului se află singurul monument al cepei din România. Experții în turism spun că zona ar trebui să combine turismul balnear cu cel istoric și cu cel gastronomic, după modelul stațiunilor din estul Ungariei.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă