14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBulina roșie are în sfârșit efect: zeci de baruri și magazine, închise...

Bulina roșie are în sfârșit efect: zeci de baruri și magazine, închise prin lege

Zeci de baruri, restaurante, hoteluri, săli de sport, expoziții de artă și chiar instituții ale administrației publice care își desfășoară activitatea în clădiri incluse în clasa I de risc seismic (“bulina roșie”) trebuie să își închidă porțile în perioada următoare. Președintele României a promulgat legea care interzice “organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare care implică aglomerări de persoane” în astfel de spații. Actul normativ prevede că activitatea comercială și de alimentație publică va rămâne închisă “până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”.

Proprietarii clădirilor care nu se supun noilor reglementări riscă amenzi de la 50.000 lei la 70.000 lei, împreună cu măsura interzicerii emiterii autorizaţiilor de funcţionare pentru spaţiul în cauză de către autoritatea locală. De asemenea, proprietarii sunt obligați să afișeze în fața imobilelor din clasa I de risc seismic panouri de avertizare a populației. Această prevedere exista și până acum, însă vechiul act normativ nu prevedea nici o pedeapsă pentru cei care ascundeau “bulinele roșii”, așa cum s-a întâmplat de multe ori mai ales în București. Noua lege prevede acum o amendă de la 5.000 la 7.000 de lei pentru dosirea panourilor.

Bucureștiul este unul dintre orașele care va fi cel mai afectat de această nouă lege. 183 de imobile, majoritatea aflate în centru, sunt incluse în capitală pe lista clădirilor din clasa I de risc seismic. În aceste imobile, își desfășoară activitatea 54 de res-taurante, baruri și cluburi, 4 teatre și cinematografe, 7 unități bancare, 5 farmacii, 63 magazine, 4 galerii de artă, 13 clinici medicale și saloane cosmetice, dar și alte instituții, inclusiv o universitate, potrivit unei statistici realizate de portalul profit.ro. Toate se vor închide din momentul în care legea promulgată marți de Klaus Iohannis va fi publicată în Monitorul Oficial.

“În Centrul Istoric al Bucureștiului nu sunt decât 14 clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, o parte dintre ele fiind deja consolidate și reabilitate. Din cele 200 de unități de alimentație publică din Centrul Istoric vor fi afectate cel mult societățile care își desfășoară activitatea în cele 14, adică undeva sub 7%”, a explicat, pentru „România liberă“, Octav Dura, din partea Asociației Comercianților din Centrul Istoric București (ACCIB).

Acesta a infirmat informațiile vehiculate de mass-media că zona comercială centrală a Capitalei va fi închisă în întregime de această lege. Mai mult, reprezentantul ACCIB este de părere că noul act normativ nu rezolvă decât pe jumătate problema.

“Este bine că s-a luat această decizie, dar actul în cauză nu obligă pe nimeni să facă nimic, doar evacuează comercianții de la parterul clădirilor în multe cazuri. Locatarii însă rămân pe loc. Astfel încât, de exemplu, în blocul Patria, care are 15 comercianți la parter, locuiesc 1.500 de persoane. Se închid firmele, dar viața locatarilor e în continuare în pericol”, a menționat Octav Dura. Acesta a precizat că astfel se vor închide activitățile comerciale, dar riscul general nu va fi eliminat.

Pe de altă parte, Alexandru Cumpănașu, din partea Asociației pentru Implementarea Democrației, care alături de alte organizații civice au solicitat grăbirea promulgării acestei legi după tragedia din Clubul Colectiv, afirmă că actul normativ nu putea prevedea mai mult. “Este maximum ce se putea impune printr-o astfel de lege. Mai departe, primăriile pot lua hotărâri specifice la nivel local, pentru rezolvarea problemelor”, a menționat Alexandru Cumpănașu.

Expertize vechi de 25 de ani

„România liberă“ a relatat săptămâna trecută că expertizele tehnice a peste 93% dintre clădirile din București cu “bulină roşie”, care s-ar putea prăbuşi la un cutremur major, au fost realizate la începutul anilor 1990. Din peste 2.500 de imobile incluse în lista celor cu diferite grade de risc seismic, evaluarea stabilității a fost efectuată mai târziu de anul 2000 doar în cazul a 166, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la starea reală de uzură a multora dintre clădirile în care locuim sau pe lângă care trecem zilnic.

Primăria Capitalei afirmă că responsabili de acest fapt sunt chiar proprietarii, pentru că legea actuală prevede că aceștia pot beneficia de bani publici pentru expertizare o singură dată, iar actualizările se fac din bani proprii. De asemenea, municipalitatea a precizat că nici la capitolul consolidare lucrurile nu stau mai bine. “Dar, în total, în București au fost consolidate doar 41 de clădiri, din care 23 cu fonduri proprii”, potrivit PMB. Asta deoarece mulți proprietari se opun lucrărilor, pentru că le consideră prea scumpe.   

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă