16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCaracatița de la RADET Constanța

Caracatița de la RADET Constanța

Constănțenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din România, iar Regia Autonomă de Distribuție a Agentului Termic este una dintre verigile, alături de CET, care contribuie la acest lucru. RADET a fost o instituție închisă pentru cetățeni și pentru presă.

Director condamnat penal, dar păstrat aproape

Fostul director, Ilie Rachieru, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită în formă continuată. Acesta și-a dat demisia din funcție, după ce sentința a rămas definitivă (în vara anului trecut), dar a continuat să fie plătit de către regie, unde a ocupat funcția de consilier al directorului general. Surse din Primăria Constanța spun însă că peste numai câteva zile orice tip de colaborare dintre RADET și Rachieru va înceta.

Conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 16 decembrie 2005, a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor, şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect „Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru 132 de puncte termice şi două centrale cu funcţionare pe gaze naturale“.

În calitatea sa de director general al RADET Constanţa, Rachieru şi-ar fi îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului, să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini, după cum susţin procurorii. Mai mult decât atât, DNA arată că Rachieru nu ar fi renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 lei (echivalentul a peste 1,3 milioane de euro).

Conducerea, decapitată

La începutul acestei luni, primarul interimar al Cons­tanței a cerut demisia conducerii RADET și a întregului Consiliu de Administrație, ca urmare a rezultatelor slabe avute în 2014. Nela Ștefan, cea care îi luase locul lui Rachieru, a fost la rândul ei înlocuită de Liviu Popa, director tehnic în companie.

”Noua conducere are misiunea de a reduce cheltuielile și de a realiza un plan de redresare a Regiei, care urmează a fi transformată în societate comercială. Situația RADET nu este una fericită, dar trebuie abordată profesionist. De aceea, am solicitat noului director ca la fiecare ședință a Consiliului Local să dea un raport privind planul de redresare”, a spus Făgădău. Acesta a afirmat că relația RADET – client trebuie să fie ”deschisă, transparentă, constantă și previzibilă”. Acesta a cerut să se rezolve problema debranșărilor și a anunțat că, deși nu este treaba RADET să identifice surse de finanțare bugetare, ”costurile pot fi diminuate printr-un pachet de măsuri ferme atât de reducere a pierderilor, cât și de restruc­turare a personalului TESA, care este mult prea mare”.    

„Vă ajutăm să vă debranșați“

RADET a anunțat că în condominiile în care gradul de deconectare de la sistemul centralizat este peste 75-80% (adică au mai rămas două sau trei apartamente branșate) este foarte probabil să nu mai existe posibilităţi tehnice de furnizare a agentului termic. Acum, RADET invită asociaţiile de proprietari /locatari să deconecteze aceste apartamente în perioada verii.

”Pentru aceste cazuri, RADET Constanţa analizează posibilitatea anulării taxelor de eliberare a avizului de deconectare în valoare de 160 lei şi a celei de constatare şi executare a deconectării de 510 lei. Suma rezultată din anularea taxelor respective ar fi un ajutor financiar pentru achiziţionarea unei surse alternative de încălzire pentru proprietarii de apartamente ce se află în situaţiile menţionate mai sus”, au mai precizat reprezentanții RADET.

Cele mai citite

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă