19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCât de oportună este înființarea unei structuri pentru companiile de stat

Cât de oportună este înființarea unei structuri pentru companiile de stat

Noul Executiv dorește ca toate companiile de stat să fie administrate printr-o singură structură administrativă, conform Programului de guvernare trimis Parlamentului. Mediul de afaceri susține că ideea este bună, dacă managementul va fi unul profesionist și nu clientelar.

Programul de guvernare al cabinetului Cioloș prevede "gestionarea integrată a companiilor de stat prin intermediul unei singure structuri administrative", fără să dea detalii pe acest subiect. De asemenea, documentul face referire şi la "continuarea procesului de restructurare și eficientizare" a activității companiilor în care statul deține controlul, precum şi la implementarea principiilor de guvernanță corporativă.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susține că în Austria funcțio­nează un astfel de model. Astfel, companiile sunt grupate într-un holding care beneficiază de credite avantajoase fiindcă statul este acționar, iar băncile au o garanție că își vor primi banii împrumutați. “Deci, ideea este bună, cu o condiție. Ca statul să știe exact ce vrea cu aceste companii, iar managementul să aibă mână liberă. De asemenea, trebuie să fie un management profesionist, care să aplice o strategie. Problema nu este că se creează o nouă structură, cu costuri aferente pentru funcțio­na­rea ei, ci ca noua instituție să nu fie făcută doar pentru a se crea posturi pentru clientelă”, afirmă Pârvan. Acesta arată că, până acum, întreprinderile de stat au fost profitabile doar pentru persoane private, iar expe­rien­țele anterioare, cum ar fi managementul privat, ne determină să fim reticenți.

“Ca să nu mai vorbim despre cei care au fost numiți în Consiliile de Admi­nis­­trație la companiile de stat”, subliniază reprezentantul AOAR. Și Ionuț Dumitru, preșe­din­tele Consiliului Fiscal, este de părere că ideea este bună deoarece, în prezent, companiile de stat sunt administrate de ­diferite ministere, controlul acestora fiind astfel diminuat. “O singură entitate ar fi o soluție mai bună. La fel s-a întâmplat și cu fondurile europene. Auto­ritățile de management au fost în coordonarea ministerelor de linie, iar rezultatul se vede. În Polonia fondurile europene sunt gestionate de o singură entitate”, spune Dumitru.

Iar consultantul fiscal Gabriel Biriș consideră că ideea poate fi una de succes dacă sunt strânse într-un holding toate companiile de stat și se desființează anumite departamente din ministere.

Comisia Europeană: ­pierderi și management politizat

Un studiu publicat de Comisia Europeană la începutul acestui an face o radiografie a companiilor de stat și regiilor autonome românești: pierderi mari, per­for­manță scăzută, reforme întârziate, management politizat în mare măsură. Analiza Executivului comunitar indică un posibil motiv pentru care Guvernul și autoritățile locale nu-și reformează companiile și regiile din subordine: "menți­nerea posturilor de conducere bine remunerate sau a in­fluenței în anumite sectoare ale industriei".

România are un portofoliu de companii de stat și regii autonome peste media Uniunii Europene, care generează 8% din pro­ducția țării, excepție făcând sectorul financiar, și care angajează 4% din forța de muncă a țării. Acestea au un rol important în anumite sectoare, cum ar fi cel al transportului feroviar și energiei.  

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă